Biden ile Erdoğan kara harekatında mutabık

Biden ile Erdoğan kara harekatında mutabık

Erdoğan ile Biden arasında yapılan görüşmelere üç konuda mütabık kalındığı belirtiliyor. Bu üç konudan birinin kara harekatı olduğu belirtildi

Washington Yönetimi, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın hafta sonu İstanbul’da gerçekleşen temaslarıyla ilgili basına bilgi verirken, Ankara ile 3 konuda mutabakat sağlandığını, İncirlik Üssü’nün IŞİD’e yönelik saldırılarda kullanılması konusundaki müzakerelerin ise sürdüğünü açıkladı. Beyaz Saray’dan gönderilen brifing deşifresine göre, ABD yönetiminden üst düzey yetkililer, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Air Force-2 uçağıyla İstanbul’dan ABD’ye dönerken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Üst düzey Amerikan yetkilisi, Biden’ın Türk tarafıyla yürüttüğü temaslardan somut bir sonuç çıkıp çıkmadığına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi: “Oturup altında isimleri yazılı bir dizi anlaşmanın üzerine imza atmadılar. Ama buradan nereye gitmemiz gerektiği konusunda çok daha geniş bir netliğe vardık. Çözülmemiş bazı ilave sorular vardı ve her iki tarafın sistemi de ilerleyen günlerde bunların üzerine eğilmek zorunda kalacak.”

3 NOKTADA ANLAŞMA

Görüşmelerde Türk tarafıyla 3 noktada temel anlaşma sağlandığını belirten ve “IŞİD’in yenilmesi gerektiği konusunda tam bir mutabakat içindeyiz” diyen yetkili daha sonra şöyle devam etti: “2’ncisi, Irak’ta olduğu gibi Irak’taki IŞİD’i zayıflatıp yenmek için hava güçleriyle beraber çalışacak etkili bir kara gücüne ihtiyaç olduğu konusunda ikimiz de hemfikiriz. Suriye’de IŞİD’i yenecek geçerli gücün Esad olmadığı onun yerine ılımlı Suriye muhalefeti, Özgür Suriye Ordusu olduğu bu alanda eğit-donat için daha fazlasını yapmamız gerektiği konusunda mutabıkız. Açıkçası bir programımız var. Türkler bu eğitim üslerden birine evsahipliği yapmayı üstlendiler. Ama işbirliğini genişletmek, Suriye muhalefetini daha hızlı büyütmek, onları daha etkin kılmak için başka yollar var mı diye konuştuk. Bunun üzerinde nihai bir karar yok ama bu kötü bir şey değil. Ve 3’üncü üzerinde mutabık kaldığımız şey, Esad rejimindeki ihtilaf, bölgedeki aşırılık için bir çekim unsuru. Esad’dan uzak bir siyasi geçişe ihtiyacımız var. Bu konuda da mutabıkız.”

ÖSO'NUN EĞİTİLMESİ

IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarına yönelik "eğit-donat" sürecine ilişkin görüşmelerin tamamlandığı, ilgili belgelerin ABD ve Türkiye'de iç prosedürden geçerek hukuki olarak inceleneceği belirtildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, şu ana kadar 230 kişinin eğitildiği sürece ilişkin görüşmeler tamamlandı. Kırşehir'de yapılacak eğitim 2 bin kişiyi kapsayacak. ÖSO'nun önereceği isimlere ABD ve Türkiye birlikte karar verecek. 

Görüşmelerde kimin eğiteceği, kimin donatacağı konusu da konuşuldu. Programın donatım kısmını Amerika üstleniyor. Eğitim alanı ise Türkiye'de olacak. Türkiye’nin vereceği "eğit-donat" programında sadece Türk ve ABD’liler olacak. Eğitim ihtiyaç duyuldukça sürecek.

ÜSLERİN KULLANIMI

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelesinde üslerin kullanımı noktasında, Türkiye uçuşa yasak bölge, güvenli bölge gibi bazı taleplerinin göz önüne alınmasını istedi. Görüşmelerde, bunun nasıl yapılacağına ilişkin paylaşımlar dile getirildi. Diplomatik kaynaklara göre, iki ülke bu konuda ortak bir stratejik vizyonda örtüşebilir.

Üsler konusunda hedefler ve stratejide belli bir noktaya gelinmesinin ardından planlama bölümüne geçilecek. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti sırasında da bu konuya ilişkin belli bir noktaya gelindi. Bu kapsamda, ABD’nin birtakım iç politika öncelikleri olduğu, iki ülke arasında taktik bazlı adımlar konusunda farklılıklar olduğu ve bu farklılıkları uyumlaştırma çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.