Bilinçli öğrenmenin Yöntemleri

Bilgi, değer bulmadığı yerden uzaklaşır. Bilginin yerini cehalet alır. Cehaletin yaşanmaması için kıymetli olan bu hazinenin korunması gerekir. Eğitimi önemseyerek öğrenme yöntemlerine dikkat etmeliyiz. Bizler bu anlayıştan hareketle bu hafta eşit ağırlık ve sözel öğrencilerin nasıl çalışmaları gerektiği noktasında deneyimli öğretmenlerin görüşlerini alarak konumuzu güncelleştirdik.

Türkçe dersi, öğrenciler tarafından öğretmen desteğine az ihtiyaç duyulan bir ders olarak bilinir. Türkçe dersinde dil bilgisi, edebiyat bilgilerinin ölçülmesi yanı sıra daha çok kavrama gücü, ilişki kurma yeteneği gerektiğinden sadece bilgi yeterli değildir. Türkçe dersine çalışmanın en iyi yolu bol kitap okumaktır. Bu sayede hem kelime hazineniz genişleyecek hem de yorum yeteneğiniz gelişecektir. Bunları yaparken branş öğretmeninin gösterdiği kurallar çerçevesin de yapmalısınız.

Coğrafya dersine sevgi, merak ve ilgiyle yaklaştığınızda, onun zevkli bir ders olduğunu göreceksiniz. Her konuda olduğu gibi coğrafyada da öncelikle tanım ve kavramları öğrenmek gerekir. Çünkü anlatılacak konular, bu tanım ve kavramlar üzerine oturur. İklimin tanımını bilmeden hava durumu ile arasındaki farkı anlayamazsınız. Tanım ve kavramları öğrendikten sonra konu içinde anlatılan kurallara yoğunlaşmalı, bunların hangi durumlarda geçerli olduğunu öğrenmelisiniz. Konuları daha iyi ve kalıcı öğrenmeniz için atlaslardan, şekillerden, fotoğraflardan ve resimlerden yararlanmalısınız.

Konunun anlaşılması bu dersin öğrenilmesi için yeterli değildir. Konuları bilmenin yanında bu bilgilerden hareketle yorum da yapabilmelisiniz. Bu ise bol bol test çözerek kazanabilecek bir niteliktir. Konularla, günlük yaşantı arasında ilişkiler kurmalısınız. Anlatılan konuları adeta gözünüzde canlandırmalısınız. Bunun için kitaplarda yer alan görsel malzemelerden yararlanabilirsiniz. Yanlış yaptığınız sorular üzerinde durarak doğru cevabını ve sebebini mutlaka öğrenmelisiniz. Bu, ilk etapta zaman kaybı gibi görülse de ileride size zaman kazandırdığını ve artık daha az hata yaptığınızı göreceksiniz.

Tarih dersinde önce konuyu geriye dönüşler yapmadan, duraklamadan hızlı bir şekilde okuyun. Tekrar başa dönerek ara başlıklardan, ana başlıklardan koyu yazılmış yerlerden yararlanarak konunun size ne kazandıracağını, hangi amaçla okuyacağınızı belirtmek üzere sorular çıkarın. Varsa başka kaynaklardan konuyla ilgili soruları da ekleyin. Böylece konunun size hangi soruların cevabını vereceğini belirlemiş olursunuz. Çıkardığınız soru ve cevaplarla, varsa şemaya bakarak konuyu analiz edin. Son kez parçalar, sorular arasından bağlantı kurmaya çalışarak konuyu bütünleştirip, hafızanızda tekrarlayın. Hatırlamadığınız bölümleri tekrar ele alın. Bu yöntem sizlere fayda sağlayacaktır.

Felsefe dersine gelince: Felsefeden çıkan sorular yorum ağırlıklı, bilgi içeriklidir. Felsefe soyut bir derstir. Felsefi disiplinleri ve o düşünürlerin görüşlerini bilmek, Felsefi terminolojiye hâkim olmak gerekir. Bu dersi çalışırken ezberden kaçınmalısınız. Paragraf ve anlatımı çok iyi okumamız ve anlamamız gerekir. Sorularda doğru seçeneği ararken verilen bilgiye göre yorum yapın, kendi duygu ve düşüncenizi katmayın. Yanıtın paragrafın içinde bulunduğunu unutmayalım.

Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.