Bilinçsiz klima kullanımına dikkat!

Bilinçsiz klima kullanımına dikkat!

Sıcak havalarda bilinçsiz klima kullanımı hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, klimanın kas ve iskelet sistemini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Bilinçsiz klima kullanımının etkileri hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yahya Kemal Burkan, aşırı sıcaklarda kullanılan klimanın kas ve iskelet sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğine yönelik uyarılarda bulundu.

Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen şikâyetlerin, basit önlemlerle en aza indirilebileceğine değinen Yrd. Doç. Dr. Burkan, özellikle havanın çok sıcak olduğu dönemlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti.

Kapalı ortamlarda klimanın cazibesine kapılıp karşısında oturulmaması gerektiğini ifade eden Burkan, klimanın karşısında uyuya kalmanın tehlikeli olduğunun altını çizerek, “Klimanın özellikle direkt olarak yüze ya da boyuna doğru gelmesi engellenmeli, ortamın ideal ısısının 22-23 derece olmasına özen gösterilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Terliyken klimalı ortama girilmesinin ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olabileceğine dikkat çeken Burkan, “Kas kasılmasına; boyun bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmalar kaçınılmazdır. Bu nedenle kireçlenme ve fıtık sorunları olanların klimanın doğru kullanımına özellikle dikkat etmesi gerekir.” dedi.

Burkan; boyun, bel ve sırt ağrısıyla fizik tedavi uzmanına başvuran hastalara tanı konulduktan sonra hastanın durumuna göre; ilaç tedavisi, egzersiz programları, terapötik masajlar ve özel fizik tedavi yöntemlerinin uygulanabildiğini belirtti.

Klimaya bağlı ağrılar geçtikten sonra fizyoterapist tarafından uygun görülen bel, boyun ve sırt kaslarını germe güçlendirme egzersiz programlarının tedavi programında yer alan yöntemler olduğunu belirten Burkan; bu sayede hastanın tedavi sonrasında da ani tutulma ve klimalı ortama karşı olan hassasiyetinin azalacağını ifade etti.  (M. Sıddık Bilge – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.