Bingöl STK'ları: Toplumumuzun değerlerine aykırı uygulamayı kabul etmiyoruz

Bingöl STK'ları: Toplumumuzun değerlerine aykırı uygulamayı kabul etmiyoruz

Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, kızlar arası oynatılan futbol turnuvasının toplumun değerlerine aykırı düştüğüne dikkat çekerek ahlaki bir endişeyle gösterilen tepkilerin eleştirel değerlendirmeye tabii tutulması gerektiğini belirtti.

Aralarında İlim Yayma Cemiyeti, AGD, Erbakan Vakfı, Mustazaflar Cemiyeti, İHH, TÜGVA, Özgür-Der'in de bulunduğu STK'ların biraraya gelmesiyle oluşan Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, kentte cami önünde oynatılan kızlar arası futbol turnuvası sonrası halkın gösterdiği tepkilerin bazı kesimler tarafından hedef saptırmasına tepki gösterdi.

Bingöl'ün, son birkaç gün içinde yerelden başlayıp ulusal medyaya yansıyan "kızlar arası bir futbol turnuvasıyla" gündeme geldiği hatırlatılan açıklamada, futbol müsabakasına dini duyarlılığından ve muhafazakar tutumundan dolayı camii cemaatinden tepki gösterenler olduğu ifade edildi.

Bingöl'deki kızlar arası futbol turnuvası kapsamında kavramların, farklı noktalara çekilerek konunun sabote edildiğine değinilen açıklamada, "İslam ve Müslümanlar spora, eğlenceye karşı gibi gösterildi. İslam, insanın ruhi ve bedeni sağlığına taaalluk eden her şeyi meşru görmektedir. Sıhhatin korunması için nebevi telkinlerde bulunmaktadır. Bu sporla da olabilir, başka bir aktivite ile de olabilir. Peygamberimizin 'güreş, koşu, atıcılık ve yüzme' gibi sporları tavsiye ettiğini ve Hazreti Aişe annemizle bir seferinde mahrem bakışların olmadığı bir ortamda koşu yarışı yaptığını da biliyoruz." denildi.

Bingöl'deki 'Bayanlar Futbol Müsabakası'na gelen tepkiler, 'spora karşı çıkış, cinsiyetçi söylem' gibi açıklamalarla hedefinden saptırıldığı belirtilen açıklamanın devamında, "Sosyal medya üzerinden 'Çakallar istiyor diye atlar ölmez' ifadesi bu bağlamda çok ağır kaçmış ve bu ifadeyi ahlaki bir yaşamı arzulayan ve muhafazakar bir gelenek içinden gelen birçok Bingöllü üzerine alınmıştır. İlgili ifadenin bir özür ve helallik gerektirdiğini düşünüyoruz." diye belirtildi.

"Sadece erkeğe ve sadece kadına ait olan yaratılış kodları da vardır"

Açıklamada, "Erkek-kadın, bay-bayan nasıl isimlendirirsek isimlendirelim karşımıza bir cinsiyet tanımlaması çıkacaktır. Bu tanımlama iki karşı cinsin yaratılış kodlarıyla ilgili bir tanımlamadır. Erkek ve kadın için eşit ve ortak olan yaratılış kodları olduğu gibi sadece erkeğe ve sadece kadına ait olan yaratılış kodları da vardır. Kadına veya erkeğe eşit muammele bir hak ve adalet ölçüsüdür; ama kadını ve erkeği tüm kodlarda eşitlemek ve bunu da 'toplumsal cinsiyet eşitliği' altında sürdürmek zordur." denildi.

"Her çalışma, icraat, etkinlik veya sportif faaliyetler helal dairesi içinde olmalı"

Kadın-erkek herkesin, istediği yaşam tarzını ve mesleği seçmekte özgür olduğuna değinilen açıklamada, "Bir erkek de bir kadın da 'futbol da oynayabilir, yüzmeyi de öğrenebilir.' Bir ticari kuruluş, malını satmak için reklam verebilir, vitrinini süsleyebilir, alıcının beğenisine sunulan gösteriler yapabilir. Kimsenin bunu tartıştığı yok! Birbirimizi doğru anlamamız lazım, amaç 'üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek olmamalı!' Üstad Said Nursi, 'spor ve eğlence' gibi insani ihtiyaçları 'helal dairesi içinde' değerlendiriyor ve diyor ki 'Helal dairesi keyfe kafidir.' Burada tartışılan ve tartışılmasını istediğimiz konu 'ihtiyaç dahilinde olsun veya keyif dahilinde olsun' Müslüman topluma sirayet eden her çalışmanın, icraatın, etkinliğin veya sportif faaliyetlerin helal dairesi içinde olmasıdır. Bunu düzenlenen 'Bayanlar arası futbol müsabakası' üzerinden ele alırsak tepkinin 'tesettürsüzlük' ve 'erkek kadın ihtilatı' üzerinden geldiği daha rahat anlaşılacaktı ve görülecekti. Toplumumuzun değerlerine ters düşen bir uygulamayı kabul etmediğimizin bilinmesini ve Müslüman camiaların ahlaki bir endişeyle dile getirdiği tepkilerin kendi içimizde eleştirel değerlendirmelere tabii tutulmasını istiyoruz ve 'Mor Gündem'lerde konunun saptırılmasına fırsat verilmemesini istiyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya destek veren platforma üye STK'lar şöyle: Bingöl Umut Kervanı, İlim Yayma Cemiyeti, Erdemliler Hareketi, Cihannüma, Anadolu Gençlik Derneği, Kalem-Der, Erbakan Vakfı, Ensar Vakfı, Hüdayi Vakfı, İHH, Mustazaflar Cemiyeti, Önder Bingöl, TÜGVA Bingöl, Tavz-Der, Özgür-Der Bingöl, Bingöl Gençlik Cemiyeti, Nur-Der, Sağlık-Sen.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler