Bingöl Üniversitesinde arı hastalıkları ve teşhis laboratuvarı açıldı

Bingöl Üniversitesinde arı hastalıkları ve teşhis laboratuvarı açıldı

Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde arı hastalıkları ve teşhis laboratuvarı açıldı.

Arıcıların ihtiyaç duyduğu ve arı ölümleri yüzünden ciddi bir ekonomik kayıp da yaşadığı arı hastalıklarının teşhisi ve tedavisi için Bingöl Üniversitesinde laboratuvar açıldı.

Türkiye'de az sayıda olan bu Arı Hastalıkları ve Teşhis Laboratuvarı'nda, ücretsiz olan bal arısı hastalıklarının teşhisi ve tedavisi uygulamasının başladığı belirtildi.

Bingöl Üniversitesi olarak arıcılara bilimsel açıdan da destek vermek için gayret sarf ettiklerini ifade eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, son yıllarda gerek yörede gerekse ülke genelinde arı hastalıkları sebebi ile büyük oranda bal arısı kayıpları yaşandığını söyledi.

"Amacımız arı ölümleri ile yaşanan ekonomik kayıpların önüne geçmektir"

Rektör Prof. Dr. Çapak, "Arı hastalıkları nedeniyle yaşanan arı ölümleri, ciddi bir ekonomik kayba neden olmaktadır. Bingöllü arıcılarımız diledikleri zaman üniversitemize gelip ücretsiz olarak bu hizmetimizden yararlanabilirler. Zaten amacımız arı ölümleri ile yaşanan ekonomik kayıpların önüne geçip, arıcılarımızın gelir seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlamaktır. Pilot üniversite bünyesinde arıcılık ve arı ürünleri üzerine güzel çalışmalarımız var ve bu çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda kurduğumuz laboratuvarımızı daha teknolojik ve donanımlı hale getirmek için yeni cihazlar da alacağız. Laboratuvarımız Bingöllümüze ve arıcılarımıza hayırlı olsun." dedi.

"Arıcılarımız diledikleri zaman laboratuvarımızdan yararlanabilirler"

Laboratuvar sorumlusu olan Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu da böyle bir hizmeti arıcıları sunmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Kultu, "Bal arılarında ölümlere yoğun olarak neden olan Varroa zararlısı (Varroa destructor), Nosema (Nosema apis), Amerikan Y.Ç ( Bacillus larvae), Avrupa Y.Ç (Melissococcus pluton), Kireç (Ascosphaera apis) ve Koloni Çökme gibi hastalıkların teşhisi yapılıp arıcılarımıza çözüm önerileri sunulmaktadır. Arıcılarımız diledikleri zaman laboratuvarımızdan yararlanabilirler." şeklinde konuştu.

İLKHA






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.