Bingöl Yayladere'de evin bir odasını çevirdiği atölyede müzik aletleri üretiyor

Bingöl Yayladere'de evin bir odasını çevirdiği atölyede müzik aletleri üretiyor

Emekli Ali Rıza amca, Bingöl’ün Yayladere ilçesinde evinin bir odasını çevirdiği atölyede müzik aletleri yapıp satıyor.

BİNGÖL-Yayladere’de evinin bir odasını atölyeye çeviren emekli Ali Rıza Gökcan, aldığı siparişler üzerine müzik aletleri üreterek satıyor.

Emekli olduktan sonra boş zamanlarını değerlendirmek adına geldiği memleketi Bingöl’ün Yayladere ilçesinde evinin bir odasını çevirdiği atölyede çeşitli müzik aletleri üreten Ali Rıza Gökcan, 30 yıl İstanbul’da torna, kalıp, tesviye sektöründe işletmecilik yaptı.

Elazığ Baskil ilçesinden getirdiği kayısı ağacı kütüğünden çeşitli müzik aletlerini ürettiğini ifade eden Gökçan,  evinin alt katında kendi becerisiyle hazırladığı atölye’de, İstanbul Teknik Üniversitesinden aldığı nota ve perde aralıkları kalıp planını da kendisinin yaptığını söyledi.

Gökcan, kayısı ağacı kütüğünü hızarla kestikten sonra torna-kalıp ve tecrübeyle harmanlayıp keman ve ney yapmaya başladığını belirtti.

Atölye kurumu ile müzik aletlerinin yapım süreçlerini anlatan Gökçan, “Yıllarca İstanbul’da kalıpçılık yaptım. Enjeksiyon kalıpları, bakalit, plastik, alüminyum gibi şeylerin kalıplarını yapıyorduk. Emekli olduk tabi. Müzik aletlerine bir merakım vardı. 35 yıl İstanbul’da kaldım. Tornam varken İstanbul’da bu işi yapıyordum. Emekli oldum, iş yeri kapanınca en iyisi mi bu işi Yayladere’de devam edeyim dedim. Bu işi profesyonel olarak yapıyorum, amacım para kazanmak değil, memleketimde bir şeyler yapmak. Bu atölyede bulunan torna ve tüm malzemeleri de kendi imkânlarımla yaptım.  Yani buradaki bütün imalat malzemeleri benim. Özelikle yaz aylarında memleketim Yayladere’ye geldiğimde bu atölyede zamanımı değerlendirmeye çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

Hedefinin bütün müzik aletlerini yapmak olduğunu aktaran Gökcan, “Şimdilik; davul tokmağı, ney çeşitleri, la karar ney, si karar ney, ana ney ve kemanlar yaptım. Facebook üzerinden satmaya başladım, çok da ilgi gördüm. Keman biraz meşakkatlidir. Kemanın teknesi dut ağacından, sapı kayısı ağacından ve deri üzerindeki ise hayvan yürek zarıdır. Sesi veren yürek zarıdır. Yayı ise atkuyruğundan yapılıyor.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.