Bingöl'de en iyi koç ve en iyi kuzu yarışması video foto

Bingöl'de en iyi koç ve en iyi kuzu yarışması video foto

Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bingöl Damızlık Koyun Keçi ve Yetiştiricileri Birliği tarafından ‘En iyi Koç’, ‘En iyi Kuzu’ ve 'En iyi Akkaraman Koç' yarışması yapıldı.

Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bingöl Damızlık Koyun Keçi ve Yetiştiricileri Birliği tarafından Bingöl çiftçileri arasında, “En İyi Mor Karaman Koç”, “En İyi Mor Karaman Kuzu” ve “En İyi Akkaraman Koç" yarışması yapıldı.

Bingöl Merkez Dik köyünde düzenlenen programa Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra TAGEM Hayvancılık ve Su ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali Ayar, Proje Lideri Erdoğan Sezgin, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım, Diğer Kurum amirleri, ET ve Süt Kurumu Müdürü Burhan Coşkun, Bingöl Damızlık Koyun Keçi ve Yetiştiricileri Birliği başkanı Ali Kaysadu, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanı, Doğan Koç, ESOB başkanı Ali Bayram, davetliler ve çok sayıda Hayvan üreticisi katıldı.

Programda bir konuşma yapan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Bingöl'ün toprak varlığının yüzde 50'sinin meralardan oluştuğunu belirterek, “Bingöl'de küçükbaş hayvancılık kadimden beri halkın geliştirdiği bir üretim modelidir.  Bingöl'de geçmiş yıllarda bir milyonlara varan küçükbaş hayvan varlığı olduğu söyleniyor. Şimdi tekrar kademe kademe bu rakama yaklaşmaya çalışıyoruz.” dedi.

"Küçükbaş hayvan sayısı 545 bine ulaştı""

“Bingöl’deki küçükbaş hayvan sayısı 545 bine ulaştı ama bu yeterli değil.” diyen Köşger,  Kentlere kaçırdığımız üreticilerimizi tekrardan üretmeye yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu üretimleri eski geleneksel yöntemlerle yapmak zor dolayısıyla yeni yöntemler denememiz lazım ve az alandan çok üretim sağlamamız lazım. Bunları da bu tür projelerle devlet olarak her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz. Burada esas olan bu işin çiftçiler ve üreticiler tarafından sahiplenmesi gerekiyor. Çiftçi ve üreticilerimizin de sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilmesi lazım. Biz insanların soflarındaki aşın, ekmeğinin artmasının peşindeyiz, bunu sağlamaya çalışıyoruz. Bu sayıyı 20'lere, 30'lara çıkararak Bingöl ahalisinin gayri safi milli hâsılaya hem katkısı artsın, hem de soflarındaki aşları, ekmekleri artsın.” ifadelerini kullandı.

Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım ise Bakanlıkça yürütülen projeler kapsamında 5 yıllık süreçte anaç koyun ve keçi desteklemesinde 29 milyon 116 bin TL destek verildiği bilgisini aktararak, "Saf ırkın ıslahı projesi kapsamında ise 5 milyon 258 bin TL destek sağlandı. Yeni bakanlar kurulu kararıyla destek miktarları attırılmıştır buna göre proje kapsamındaki kuzu başına 70 TL, proje dışındaki kuzular için ise 40 TL destek veriliyor. Bu projeyi yürüten birlik başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye belirtti.

“Hayvan varlığındaki hedefimiz bir milyon"

Programda bir konuşma yapan Bingöl Damızlık Koyun Keçi ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, Halk elindeki hayvanların ırklarının iyileştirilmesi, et ve süt üretiminin attırılması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kaysadu, “Şu anda ilimize tahsis edilen üç projemiz bulunuyor. Şu an aday belirleme sürecindeyiz en kısa süre içerisinde bu süreci tamamlayıp projelerimizi sunacağız. Her projemizde 6 bin 300 hayvan bulunmaktadır dolayısıyla 18 bin 900 yeni hayvan alacağız.  Bingöl'ümüzde geçmiş yıllarda bir milyona yakın hayvan varlığı vardı. 2005 yılına kadar hayvan varlığımız 160 bine kadar düştü. Yeniden bu sektörü canlandırmak için var gücümüzle çalıştık ve çok şükür bugün hayvan varlığı sayımız 540 bine ulaştı. Bugün fiilen destek alan anaç koyun sayımız 307 bin ve 2015 yılı desteklemeleri kapsamında toplamda 6 milyon 770 bin destek alacağız. Hayvan varlığımızdaki hedefimiz,  milyona ve bunun için çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Programda, TAGEM Hayvancılık ve Su ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali Ayar, Proje Lideri Erdoğan Sezgin de birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından “En iyi Mor Karaman Koç”, “En iyi Mor Karaman Kuzu” ve “En iyi Akkaraman Koç" yarışması kategorilerinde 10’ar hayvanın yarıştığı etkinlikte, birincilere tam altın, ikinci ve üçüncülere yarım altın, tüm yarışmacılara ise çeyrek altın hediye edildi.

Program, tüm katılımcılara ikram edilen yemeğin ardından sona erdi.

İLKHA

























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler