​Bingöl’de görme engelli kardeşlerin Kur’an aşkı

​Bingöl’de görme engelli kardeşlerin Kur’an aşkı

​Bingöl’de görme engelli kız kardeşlerin Kur’an-ı Kerim’i okuma aşkı görenleri imrendiriyor.

Bingöl İl Müftülüğü tarafından açılan kursta Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeye başlayan Selma Başarılı, Naciye Varan ve Asiye Bağcı isimli görme engelli kız kardeşlerin Kur’an'ı okuma aşkı görenleri imrendiriyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 4 yıl önce görme engellilere hizmet verebilmek üzere 81 ilden 132 Kur'an kursu öğreticisine verilen Braille alfabesi ile Türkiye'nin çeşitli illerinde açılan görme engelli kurslar da eğitim veriliyor.

Bu kapsamda birçok yerde olduğu gibi Bingöl’de de İl Müftülüğü Engelli Eğitim Bürosu tarafından merkez Hacılar Camii'nde görme engellilere yönelik Kur'an-ı Kerim kursu verilmeye başlandı.

Görme engelli Selma Başarılı, Naciye Varan ve Asiye Bağcı kardeşler de görme engellilere yönelik başlatılan kursta Kur’an-ı Kerim’i okumayı başladı.

Görme engellilere yönelik özel hazırlanan kabartma yazılı (Braille alfabesi) Kur’an-ı Kerim’i dokunarak gönül gözleriyle okuyan kardeşlerin azim ve gayretleri herkese örnek oluyor. 

İl Müftülüğü tarafından 24 Eylül 2018 yılında işitme ve görme engellilere yönelik açılan Kur’an-ı Kerim’i öğrenme kursu sona ererken, kursta katılım belgelerini alan görme engelli kardeşler, gelecek eğitim ve öğretim yılında açılacak kursu dört gözle beklediklerini ifade ettiler.

"Yeter ki gönül istesin hiçbir şey Kur’an okumaya engel değildir"

Görme engelli kardeşlerden Naciye Varan, görme engelli olduğunu belirterek, "Şu an Kur’an’a geçtim. İl Müftülüğü tarafından umreye de gönderildik. Allah sebep olanlardan razı olsun. Gözlerimi kaybetmeden Kur’an okumasını biliyordum. Son zamanlarda gözlerimi kaybettim, okuyamıyordum.  Şu anda bu kabartmalı Kur'an'a başladık. Kur’an okumak çok güzel bir şey. Bence herkes okumalı.  Gören zaten okumalı, görmeyenlerde okumaya başlasınlar. Kur’an okumaya hiçbir şey engel değil ne göz ne dil hiçbir şey engel değil. Yeter ki gönüller istesin." dedi.

"Evden kursa gelip gitmede sıkıntı yaşadığımız için servis istiyoruz"

Üç ay gibi bir sürede Kur’an’a geçtiğini ifade eden Varan, şunları söyledi: "3 ay önce başladık. Şimdi Kur’an’a geçtik. Mart ayının sonlarıydı başlamıştık. Kurs katılım belgemi aldım. Kabartmalı Kur’an-ı Kerim hediye edildi. Okumaya devam edeceğiz inşallah. Bir daha ki kursa gelmek için servis istiyoruz. Gelip, gitmede sıkıntı yaşıyoruz.  Bu konuda servis yardımını istiyoruz. Ablam sürekli bizleri evden alıp kursa getiriyor onun içinde çok zor oluyor. Dolaysıyla bizim için servis aracı gereklidir, yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz."

Her gün 3 ablasını evlerinden alıp Kur’an kursuna götürüyor

Kur’an öğrenmeye gelen görme engelli 3 ablasını evlerinden alıp kursa getiren Rukiye Turhan, "Ablam ve kardeşimi evden kursa getirip götürüyorum, canı gönülden bunu yapıyorum. Bu kursa vesile olanlardan Allah razı olsun. Bugün bende onlar gibi olabilirdim. 5 görme engelli kardeşim var, 4 evli biri bekâr. 3 ablamı getirip götürüyorum. Çok şükür elim ayağımız tutuyor. Bende Kur’an okuyorum ama görerek okuyorum. Okuyamadıkları için üzülüyorlardı. Sabah saat 09.00’da getiriyorum bırakıyorum ve saat 12.00’ye doğru gelip alıyorum. Kur’an okumaya hiçbir şey engel değildir. Tabi ki 3 kişiyi getirip götürmek zor oluyor. Çünkü her biri bir yerden alıyorum. Hem benim ve hem de onlar için çok zor oluyor. Yağmurlu havada daha da zor oluyor ıslanıyorlar. Onun için bir servis konulsa iyi olur." diyerek yetkililerden yardım istedi.

"Kursa Kur’an öğrenme aşkıyla geldim"

Kur’an kursuna gelen görme engelli kardeşlerden Saime Başarılı da "Yüzde 95 görme engelliyim. Daha önceleri Kur'an okuyordum. Son zamanlarda gözlerimi kaybettim. Ondan sonra okunan Kur’an cüzlerini sadece diliyordum. Kabartmalı Kur'an'ı duyduğum zaman çok sevindim. Kur’an öğrenme aşkıyla geldim. Öğrenmeye çalışıyorum. İnşallah öğreneceğim. Kursun devamını dilerim inşallah. Şimdi Elifba cüzündeyim. Kardeşim Kur’an’da okuyor. Allah nasip ederse devam ederiz bırakmayız. Gözlerim böyle olunca Kur’an okuyamadığım için çok üzülüyordum. Özelikle oruç ayı gelince daha fazla üzülüyordum. Göz sağlığım yerindeyken ben cüz okuyordum insanlarda beni takip ediyordu. İnşallah bu şekil okuyup öğreneceğiz. Böyle bir fırsat tanındığı için Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

"Gözlerimi kaybetmeden önce başkasına faydam olur diye Braille alfabesinden Kur’an eğitimini aldım"

Görme engelli kardeşlere Braille alfabesinden Kur’an dersini veren görevli Nebahat Bircan da şunları söyledi:

"Ben de yeni gözlerimi kaybettiğimden dolayı Ankara ve İstanbul'da bu eğitimi aldım. Eğitim almak farklı bir şey ama öğretmek ise bambaşka duygu. Onların azmi ve onların sevgilisini görünce tabii daha çok ben de öğretmek istedim. Benim zaten içinde o duygu vardı, hani işte öğreneyim, öğreteyim. Zaten o amaçla eğitim aldım. Bendeki duygu, gözlerim giderse en azından başkasına faydam olur. Bingöl'de bu şekil ders veren kimse yoktu. İstanbul ve Ankara'da eğitime gitmek çok zordu, gidip orda eğitim alıp buraya geldim. Burada kabartma Kur’an-ı Kerim dersini veren bir benim. İyi ki gitmişim, daha gözlerimi kaybetmeden öyle bir şey yaptığım için sevinçliyim. Görme engellilere bir şey öğretmek benim için önemliydi. Görenlerin birçok imkanı var, Kur’an’ı alıp okuyabiliyorlar, görebiliyorlar bir sıkıntıları yok.  Bir kabartmalı Kur’an şu an hediyesi bin TL'yi bulabiliyor 6 ciltten oluşuyor. Engellilerin hayatı her açıdan daha pahalı oluyor. Buradan onu da görebiliyoruz.  Yani görenlerin elinde birçok imkanları var onları iyi bir şekilde kullansınlar diyorum."

"Kur'an okumak çok güzel bir şeydir"

 Kur'an okumanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade eden Bircan, "Hiçbir engel, bir şey öğrenmeye engel değildir.  O yüzden herkesin öğrenmesini istiyorum.  Ben elimden geleni yapıyorum. Buraya Genç ilçesinden gelip ders veriyorum, en azından onlar bir şeyler öğrensinler. Ben İstanbul'a gidip öğrendim ama onların ayağına gelip öğretiyorum. Amacım, onların benim çektiğim zorlukları çekmesinler. Çünkü buradan gidip başka yerden bu eğitimi almak kolay değil. Sonuçta biz Müslümanız Kur’an-ı Kerim’i bilmemiz lazım. O yüzden ben hiçbir şeyi Kur’an’ı öğrenmeye engel görmüyorum. Bu açıdan gözü görenler çok şanslı elindeki kıymeti bilsinler." diye konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler