Bingöl'de hafızlar sesleriyle Kur'an mukabelesine manevi güzellik katıyorlar

Bingöl'de hafızlar sesleriyle Kur'an mukabelesine manevi güzellik katıyorlar

Bingöl'de ramazan ayı dolayısıyla her gün öğlen ve ikindi vaktinde genç hafızlar tarafından okunan Kur'an mukabelesine halk yoğun katılım gösteriyor.

Bingöl'de ramazan ayı dolayısıyla her gün öğlen ve ikindi vaktinde genç hafızların güzel sesleriyle okudukları Kur’an mukabelesine halk yoğun katılım sağlıyor. Kur'an okumasını bilenler, yüzünden takip ederken, bilmeyenler ise huşu içinde dinliyor.

İLKHA'ya konuşan genç Kur’an hafızları, halkı on bir ayın sultanı ramazan ayında camilerde yapılan Kur'an mukabelelerine davet ederek, bu ayda Kur'an'ın ikliminden herkesin faydalanması gerektiğini belirttiler.

İl genelinde olduğu gibi merkez Ulu Camii'nde de Kur'an mukabelesi yapıldığını söyleyen Ulu Cami İmam Hatibi Mücahit Çelik, ramazan ayının ibadet ayı olduğunu dile getirdi.

"Ramazan ayı ibadet ayıdır"

Ramazan ayı ibadet ayı olduğunu ifade eden Çelik,  "Ramazan ayı Kur'an ayıdır ve ramazan ayı geldiği zaman Kur'an'ın nazil olduğu ay olması hasebiyle Müslümanlar büyük bir titizlikle Kur’an'ı Kerim'i hatim ediyorlar, mukabeleler okunuyor. Bizler de Ulu Camimizde öğle namazından sonra ve ikindi namazından sonra olmak üzere iki vakitte mukabelemizi okuyoruz ve yoğun bir katılım var.  Bu mukabelede bize yardımcı olan hafız kardeşlerimiz var. Her yıl bu kardeşlerimiz yaptıkları hazırlık neticesinde okuduğumuz vakitlerde burada hem öğle hem de ikindi vaktinde gelip burada mukabele okuyor." dedi.  

"Hafızlık müessesesine sahip çıkmamız lazım"

Çelik, şunları söyledi: “Güzel bir eda ile Elhamdülillah bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık.  Bu kardeşlerimiz müftülüğümüze bağlı Kur’an kurslarında eğitimini görüyorlar, bir kısmı da hafızlıkla beraber medrese ilmini de devam ettiriyorlar. Temennimiz bu kardeşlerimizin eğitimlerine ara vermeden devam ettirebilmeleri… Bu manada toplumumuzda hafızlık müessesesine sahip çıkmalarını istiyoruz. Medreselerimizle beraber Kur'an kurslarımızı da ihya etmemiz lazım. Bu manada ciddi yardımlara ihtiyaç var. En güzel şey Allah'ın kelamını hıfz edip onunla topluma faydalı olabilmektir. Onun için hafız kardeşlerimize ne kadar sahip çıkarsak ve ne kadar teşekkür etsek azdır. Hafızlarımızı yetiştiren hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Cenabı hak bu güzel geleneği, mukabeleyi devam ettirebilmeyi nasip eylesin. Özellikle toplumumuzda şunu talep ediyoruz; bu ramazan ayında okunacak olan mukabelelere mutlaka dikkatli bir şekilde katılsınlar, okuyabilenler okuyacak, okuyamayanlar ise dinleme sevabına nail olmaları için gereken hassasiyeti göstersinler inşallah." ifadelerini kullandı.

"Hafızlığımı bitirdim, medrese ilmine devam ediyorum"

Güzel sesleriyle Kur’an mukabelesine renk katan hafızlardan Nurullah Kızılarslan, "4 yıldır medrese okuyorum.  2017 yılında annem ve babam tarafından hafızlığa teşvik edildim. 9 ay hafızlık yaptım. İki üç ayda yüzüne okudum, bir yıl içinde hafızlığı bitirdim. Şimdi ise Genç Yayla bölgesinde Arapça okuyorum. Kadın erkek tüm Müslümanları hafızlığa teşvik ediyorum. Ramazan ayında burada mukabele okuyoruz. Herkesi mukabeleye davet ediyoruz. Hafızlık, Allah'ın kelamını ezberlemek çok güzel bir duygudur. Hem Allah için hem kendimiz için hem bu dünyada hem ahirette Cenabı Hak bizden razı olur." diye konuştu.  

"Onu okumakla birlikte daha çok anlamak ve yaşamak lazımdır"  

Bingöl İmam Şafi Yatılı Kur'an Kursunda hafızlık yaptığını söyleyen hafızlardan Hamza Bürçün, şöyle konuştu:

" Kur'an-ı Kerim okumak, ezberlemek büyük bir sorumluluktur. Onu okumakla birlikte daha çok anlamak ve yaşamak lazımdır. Asıl olan İslam dininin hizmetkârı olmaktır. Hafızlığa yeni başladım, ramazan sonrasında bitirmek nasip olur İnşallah. Bu yolda katkı sunanlara teşekkür ediyorum. Her Müslüman bireyin hafız olmasını gerçekten cani gönülden istiyorum. Şöyle bir durum vardır; hafızlık yapan herkes hoca olmak zorundadır. Kesinlikle böyle bir şey yoktur. İnsan istediği her şey olabilir. Ama kişinin hafız olması çok büyük bir güzelliktir. Kur’an’a hizmet etmek her Müslümanın büyük bir vazifesidir."

"Sizin en hayırlınız Kur’an-ı Kerim’i öğrenen ve öğretendir"

Hafızlardan Muharrem Uygun ise şunları söyledi:

"Bingöl İmamı Şafii Yatılı Kur'an Kursunda okuyorum. Hafızlığa annem ve babam tarafından teşvik edildim. Nitekim bir Hadis-i Şerifinde Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), 'Sizin en hayırlınız Kur’an-ı Kerim’i öğrenen ve öğretendir.' buyurmuşlardır. Ben de bu Hadis-i Şerif doğrultusunda Kur'an-ı Kerimi daha güzel bir şekilde öğrenmek için ve öğretmek için hafızlık yapmaya karar verdim. İnşallah Allahu Teâla bu yıl da bizlere sebat nasip eder. Hafızlığı bitirmeyi bizlere nasip eder. Kur’an’ı okumayı ve yaşamayı tüm Müslüman kardeşlerime çok çok tavsiye ediyorum."

"inşallah Kur’an’ı hakkıyla yaşayan bir Müslüman olacağız"

Bitlis'in Güroymak ilçesinde Şeyh Nurettin medresesinden talebelik yaptığını dile getiren hafızlardan Ayetullah Buketçi de "Hafızlığımı 2019 yılı Ocak ayında bitirdik, belgemizi aldık. Katkısı geçen herkesten Allah razı olsun. Önemli olan sadece Kuran'ı Kerim'i ezberlemek değil, önemli olan Kur’an-ı Kerim’i okuyup anlamak ve hayatımızda yaşamaktır. Ulu Camii'nde mukabele okuyoruz. Bayağı bir kalabalık geliyor.” diye konuştu.

"Gençlerin hayatlarını Kur'an'a göre yön vermeleri gerekiyor"

"Mukabele saatinde herkesin gelip camideki Kur'an ikliminden faydalanması gerekir." diyen Buketçi, şöyle konuştu:

"Özelikle gençlerin, hayatlarını Kur'an'a göre yön vermeleri gerekiyor. Müslüman zamanını boş bir şekilde heba etmemeli. Ramazan ayı her açıdan fırsat ayıdır. Herkesin, özelikle genç kardeşlerimizin bu ayı camide Kur'an okuyarak, dinleyerek geçirmelidir. Zamanı boş geçirerek ancak kendimize zarar veriyoruz. Bir genç kardeşiniz olarak herkesi Kur'an okumaya, dinlemeye ve hayatını Kur'an yolunda geçirmeyi istiyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler