Bingöl’de kentsel dönüşümün temeli atıldı

Bingöl’de kentsel dönüşümün temeli atıldı

Bingöl Belediyesince uygulanan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin temeli atıldı. 15 hektarlık alanın tamamen dönüştürülmesiyle hem depremin izleri silinecek hem de Bingöl’ün çehresi değişecek.

Bingöl Belediyesince Kültür Mahallesi'nde uygulanan ‘2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin temel atma töreni düzenlendi.

Temel atma programına,  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, AK Parti İl Başkanı Mehmet Hanefi Güler, Bingöl TSO Başkanı Mahmut Ayas, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Yılmaz, kentsel dönüşüm projesinin Bingöl’e farklı bir hava katacağını söyledi.

1971 depremi sonrası inşa edilen konutların yer aldığı alanda dönüşüme ihtiyaç olduğunu ve belediyenin bunu karşıladığını vurgulayan Yılmaz, "Bu projenin önemli bir özelliği belediyemiz tarafından Bingöl’ün kendi yerel kapasitesiyle yapılmış olmasıdır. Bu bir ilk tecrübe olacak ve inşallah başarılı bir tecrübe olacak ve hem Bingöl’e hem de çevre illere örnek olacaktır. Bir yandan merkezi yönetimin desteklerden istifade edeceğiz, bir taraftan da yerel kapasiteyi kullanmış olacağız. Bu proje Bingöl’e farklı bir hava katacak, farklı bir renk getirecek. Sadece konut alanları anlamında bir açılım olmayacak, ticari alanlar anlamında da bir açılım sağlayacak. Bizim çarşımız malum dar bir alana sıkışmış durumda. Oranın açılmasına da buradaki ticari alanlar büyük bir katkıda bulunmuş olacak." dedi.

"15 hektarlık alan tamamen dönüştürülecek"

Projeyle 15 hektarlık alanın tamamen dönüştürüleceğini ifade eden Yılmaz, "856 bağımsız birimden oluşan alanda, 676 tapudan 623 tanesiyle de anlaşma yapılmış. Bu anlamda belediyemizi tebrik ediyorum, anlaşmayla, uzlaşmayla yapılması büyük bir başarıdır. Kalan hak sahiplerinin de hakları hukuk çerçevesinde verilecektir. Alanda 80 bin metrekare ticari alan olacak. Bu da ticari alanların genişlemesine büyük bir katkısı olacak. 18 kapalı, 7 açık otopark olacak. Bu alanda da park sorunu yaşanmaması adına çok ayrıcalıklı bir alan olacak burası. Bin 108 konut ve 160 rezidans yapılacak. Camisi, kreşi, kültür merkezi olacak. Projede yeşil alana da oldukça önem verilmiş, 33 bin metrekare yeşil alan oluşturulacak. Beton yığını olmaması hususunda yeşil alan miktarı çok önemli." diye konuştu.

"İlimize yeni bir yaşam alanı kazandırılacak"

Vali Mantı da projenin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Böyle güzel bir projenin Bingöl’e kazandırılması son derece memnuniyet vericidir. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlimiz havadan bakınca ayrı bir güzelliğe, karadan gezince de ayrı bir güzelliğe sahip bir şehrimiz. Hayata geçirilecek bu proje, vatandaşlarımıza ciddi katkı ve fayda sağlamanın yanı sıra ilimize de yeni bir yaşam alanı kazandıracaktır." diye konuştu.

 "Ödüllü projeyle Bingöl’ün çehresi değişecek"

Projenin hayata geçirilmesiyle Bingöl’ün çehresinin değişeceğini vurgulayan Barakazi ise hak sahiplerini de mağdur etmeden projeyi sonuçlandıracaklarını söyledi.

Projenin kapsamını değiştirerek hak sahiplerine kira desteği sağladıklarını vurgulayan Barakazi, şöyle devam etti: "Projeye start verdiğimiz günden bugüne en doğru şekilde ilerlemeye çalıştık. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve AFAD Müdürlüğümüzle yaptığımız istişareler sonucunda projemizin kapsamını değiştirdik. Buradaki en büyük amacımız, hak sahiplerimize kira desteği sağlamak ve bir takım dezavantajlı durumları aşmaktı. Allah’a şükürler olsun şuana kadar herhangi bir sorun da yaşamadık. Projemizin her aşamasında bizlerden desteğini esirgemeyen Projemizi hazırlarken hak sahiplerimizle toplantılar yaptık. Mimarlar, mühendislerle, ilimizin çeşitli STK temsilcileriyle yaptığımız istişareler sonucunda projemize son halini verdik. Projenin nihai şekli verildikten sonra Ankara’da siyasetçilerimize de sunumlar yaptık. Projemiz başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde onaylandı. Projemizin onayından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kira desteği de sağladık. Bugüne kadar 5 milyon TL’den fazla kira desteği sağladık. Yapım bitimine kadar da kira desteğinin sözü verildi bize."

Kent imajına uygun bir projenin hayata geçirileceğini ifade eden Barakazi, "Biliyorsunuz projemizin adını Bajari Buhayrat koyduk. Buhayrat, Arapça’dan gelen bir kelime ve göller anlamına gelir. Bajar ise Zazaca’da şehir demek. Göller şehri anlamına gelen projemizle özellikle yerel kültürü de bu işin içine katmak istedik. Bajari Buhayrat’ın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Projede bizlerden desteğini esirgemeyen AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’a, bakanlığı döneminde bizlere her türlü katkıyı sunan AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye ve gerek katkı sunan gerekse bizatihi emek harcayan herkese sonsuz teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan dua ile kentsel dönümün projenin temeli atıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler