Bingöl’ün yerli organik çileği çıktı

Bingöl’ün yerli organik çileği çıktı

Bingöl'de verilen desteklemelerle çilek yetiştiren çiftçiler, ilk hasatlarını yaparak kentte bulunan hal esnafına kilosunu 4 TL'den satışa çıkardılar.

Bingöl merkeze bağlı İncesu (Derenazik) köyünde çiftçilik yapan 4 kardeş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün verdiği desteklerle ekilen çilek bu yılki ilk ürününü vermeye başladı. Çiftçiler yetiştirdikleri çilekleri hal esnafına götürerek kilosunu 4 TL'den satışa çıkarıyorlar.

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi, tadı güzel olan ve kilosu 4-5 TL arasında satışa çıkan organik Derenazik çileğine vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.  

"Doğal ortamda ürünler üretiyoruz"

Bingöl İl Gıda Tarım Müdürlüğünün verdiği destekle doğal ortamda çilek üreten ve ilk hasadını yaptıklarını belirten çilek üreticisi Abdullah Tekin, "İl Gıda Tarım'ın desteğiyle doğal ortamda Geçen yıl ektiğim 16 bin çilek fidesi bu yıl ürün verdi.  Bu yıl ilk ürünümüzü alıp Bingöl’de bulunan hal esnafına toptan olarak sattık. İlk hasadımız 250 kilogram çıktı ve kilosunu 4 TL den sattık. Ektiğimiz bir dönüm alanda 4 ton çilek bekliyoruz.   İyi bir bakım yaptığımız için iyi bir verimde olur inşallah. Kullandığımız gübre organik gübre olduğu için çıkan çileğimizde organik oluyor. Devamlı bir şekilde tarlada uğraşıyoruz. Bizim için iyi bir uğraş oluyor ve doğal ortamda ürünler üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

"30 yıl İstanbul’da yaşadım şu an köyümde doğal ortamda tarımla uğraşıyorum"

30 yıl boyunda İstanbul’da yaşadığını ifade eden Tekin, “Her şey bir yere kadar. Uzun bir süreden sonra 3 yıl oluyor köyüme döndüm. Tarımla yani bu gibi işlerle uğraşmaya karar verdim. Kendi köyümde boş arazilerimizi değerlendirmeye karar verdim ve çokta memnunum.  Herkese tavsiye ediyorum.” diye konuştu

Su olmadığından dolayı köydeki araziler değerlendirilemiyor

Köylerinde tarım arazisinin çok olmasına rağmen susuzluktan dolayı değerlendirilemediğini belirten Tekin, “Onlarca köyün bulunduğu bu ovada su sıkıntısı giderilse çok daha bir tarımın olacağını düşünüyorum. Daha yeni yeni insanlarımız tarımla uğraşmaya başladı. Şu an köyde bilinçli bir tarım yapılıyor. İnanıyorum ki, tüm Bingöl’e örnek bir köy oluruz. Köyde ilk düzenli ve sistematik olarak ben ve 4 kardeşim yapıyoruz ayrıca amca çocuklarım yapıyor. Bundan sonra bu tarımcılık herkese örnek olur. Ovaya suyun gelmesiyle daha iyi şeylerin yapılacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.(Nihat kanat-İLKHA) 


























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.