Binlerce mülteci çocuk Avrupa'da kayboldu

Binlerce mülteci çocuk Avrupa'da kayboldu

Batı Avrupa ülkesi Belçika'da yüzlerce Müslüman çocuğun kaybolduğunun açıklanması, gözleri yeniden "kayıp mülteci çocuklara" çevirdi.

Yanında ailesi olmayan birçok mülteci çocuk Avrupa’da kayboluyor. Avrupa Polis Örgütü Europol'ün verilerine göre 2014'ten bugüne 10 binden fazla göçmen çocuk Avrupa Birliği ülkelerinde kayboldu. Sadece Belçika'da 2017'de 618 mülteci çocuğun akıbetinden haber alınamadığı belirtildi.

Belçika'da kayıp ve tacize uğrayan çocuklarla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Child Focus’un yayımladığı verilere göre, 2017 yılında kaybolan çocuk sığınmacı sayısında daha önceki yıllara göre ciddi artış kaydedildi. Kuruluş, çocuk sığınmacıların istismarcılar tarafından ele geçirileceğinden endişe duyulduğunu belirtti.

Kaybolan 618 sığınmacı çocuktan sadece 124’u Child Focus’e bildirilmiş durumda. Avrupa Parlementosu üyesi Hilde Vautmans konu ile ilgili yaptığı açıklamada Belçikalı çocuklar kaybolduklarında 24 saat içinde Child Focus’e bildirilirken, sığınmacılarda bu durumun bazen günler hatta haftalar alabildiğine dikkat çekti.

Diğer Avrupa ülkelerinde de durum farklı değil

Alman Çocuklara Yardım Örgütü de (Deutsche Kinderhilfswerk), 2017 yılında 6 binden fazla mülteci çocuğun Almanya'da kayıp durumda olduğunu açıklamıştı. Almanya'da gençlik merkezlerine yerleşen binlerce mülteci çocuğun kaybolduğu, nereye gittiği bilinmeyen bu çocukların bir kısmının çetelerin eline düştüğünün belirlendiği ifade edildi. Almanya İçişleri Bakanlığı Göç ve Mültecilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Norbert Seitz ise Almanya genelinde kayıp mülteci çocukların sayısı hakkında tam rakam vermenin mümkün olmadığını açıkladı.

Bu çocuklar nerede?

Avrupa Polis Örgütü Europol verilerine göre 2014 ile 2018 yıllar arasında 10 binin üzerinde göçmen çocuk Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geldikten sonra kayboldu. Europol'ün istihbarat birimi, kayıp mülteci çocukların çeteler tarafından fuhuş ve köleliğe zorlanabileceği, organ mafyasının ağına düşebileceği uyarısı yaptı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT de aylar önce, kriz bölgelerinden kaçan reşit olmayan yaştaki çocukların sığınmacılar arasında en fazla tehlikeyle karşı karşıya olan grup olduğuna dikkat çekmişti. Çocukların ailelerinden önce tek başlarına Avrupa'ya gönderildikleri ve kendilerini koruyamayacakları için de çok kolay kurban haline gelebileceklerine dikkat çekilmişti. Europol, Avrupa'da insan ticareti yaptığı bilinen çetelerin artık göçmenleri hedef almaya başladığını da söyledi.

100 binden fazla çocuk mülteci sistemine kayıtlı değil

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Çocukları Kurtarın (Save the Children) ise sadece 2015 yılı içerisinde 26 bin civarında çocuğun Avrupa ülkelerine yanlarında anne ya da babaları olmadan geldiğini bildirdi. UNICEF’e göre ise, 100 binden fazla çocuk mülteci sisteme kayıtlı değil. Slovenya’da çocukların yüzde 80’i kayıp, İsveç’te ise her gün 10 yalnız çocuk kayboluyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.