“Bir müminin kalbinin hürmeti Kâbe’den daha yücedir”

“Bir müminin kalbinin hürmeti Kâbe’den daha yücedir”

Bosna’daki savaşta Sırplar tarafından yıkılan Ferhadiye Camiinin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Birlikte öyle bir dünya inşa etmeliyiz ki artık hiçbir kalbin sahibi, hiçbir cinayete kurban olmamalı” dedi.

Bosna’daki savaşta Sırplar tarafından yıkılan Ferhadiye Camii, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katılımıyla gerçekleştirilen törenle dualarla ibadete açıldı.

Bosna Hersek'in Banya Luka şehrindeki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul edilen ve Bosna savaşında Sırplar tarafından yıkıldıktan sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) destekleriyle yeniden inşa edilen Ferhadiye Camii, Balkan ülkelerinden on binlerce kişinin tekbirleri eşliğinde ibadete açıldı.

Gözyaşları ve dualar eşliğinde açılışın gerçekleştiği törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Ferhadiye Camiinin sadece yıkılmış ve yeniden açılmış bir caminin açılışı olmadığını belirterek, "Bizler bugün burada sadece 5 asır önce inşa edilmiş, yıkıldıktan sonra yeniden inşa edilen Ferhadiye Cami'nin açılışında bulunmuyoruz. Bu sadece yeniden inşa edilen bir caminin açılış töreni değildir. 23 sene önce bu topraklarda insanlara karşı işlediğimiz günahların tövbesi için yaptığımız bir toplantıdır" dedi.

“Bir müminin kalbinin hürmeti, saygınlığı Kâbe’den daha yücedir…”

Yeryüzünün tamamının Allah'ın olduğunu, ancak yeryüzündeki iki mekânın Allah’ın evi olduğunu aktaran Başkan Görmez, şunları söyledi:

“Yeryüzünün tamamı Allah’ındır. Ama yeryüzünde iki mekân Allah'ın evi olarak tarif edilmiştir. Allah'ın birinci evi Kâbe ve onun şubesi olan tüm mabetlerdir. Allah'ın ikinci evi de her müminin kalbidir. Sevgili Peygamberimiz Kâbe’ye şöyle hitap etmiştir: 'Ey Kâbe! Ne kadar hoşsun. Kokun ne kadar güzel. Şanın ne kadar yücedir. Bir müminin kalbinin hürmeti, saygınlığı senin saygınlığından daha yücedir.' demiştir. Bu sözden ilham alan Hazreti Mevlana şöyle demiştir: 'Kâbe, Azer oğlu İbrahim'in inşa ettiği bir binadır, fakat kalp Allah'ın inşa ettiği, celil ve ekber olan Allah'ın nazargahıdır. 23 sene önce burada, Allah'ın bir evi olan Ferhadiye'yi yıktık ve şimdi ise hep birlikte inşa ettik, ancak binlerce insanı, Allah'ın kalbini evi olarak tarif ettiği binlerce mümini kaybettik, şehit verdik. Bütün insanlık birleşse onlardan birini yeniden hayata getiremez.”

“Birlikte öyle bir dünya inşa etmeliyiz ki artık hiçbir kalbin sahibi, hiçbir cinayete kurban olmamalı” diyen Görmez, “Bu vesileyle bütün şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum. 'Onursuz bir zafer kazanacağıma, onurlu mağlubiyeti kabul ederim' diyen Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle anıyorum. İnşa ettiğimiz bütün camilerin kapısına yazılan bir ayeti hatırlatarak sözlerimi bitiriyorum. Camilerin kapısına, cennetin kapısına yazılmış bir ayeti nakşetmeyi gelenek haline getirmişiz. O ayet, 'Buraya selamla, barışla, emanla, güvenle giriniz.' Bosna topraklarından, bütün Balkanlar'dan ve bütün gönül coğrafyamızdan selam ve eman, barış ve güvenlik asla eksik olmasın.” diye konuştu.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ve tekbirler eşliğinde gerçekleşen açılışa Başbakan Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş, Yalçın Akdoğan, Lütfi Elvan, TİKA Başkanı Serdar Çam, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Hüseyin Kavazoviç, Banya Luka Müftüsü Kozliç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve Bosna Hersek'in yanı sıra tüm Balkan ülkelerinden on binlerce kişi katıldı.

Ferhadiye Camisi…

Osmanlı Devleti'nin Bosna Beylerbeyi Ferhat Paşa tarafından 1579'da yaptırılan ancak Bosna'daki savaş sırasında 7 Mayıs 1993'te Sırplar tarafından yıkılan Ferhadiye Camisi, 2001'de Bosna Hersek İslam Birliğince yeniden inşa edilmeye başlandı. Kaynak yetersizliği nedeniyle duran çalışmalar, TİKA'nın destekleriyle tamamlandı.

Ülkedeki en önemli Osmanlı miraslardan biri olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adaylık süreci devam eden Ferhat Paşa'nın türbesinin de bulunduğu cami, yıkılışından 23 yıl sonra yeniden faaliyete geçti. (İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.