Bitlis Ahlat'ta Pamir Kırgızları açtıkları çadırla obaya renk kattı

Bitlis Ahlat'ta Pamir Kırgızları açtıkları çadırla obaya renk kattı

​Pamir Kırgızları, Malazgirt Zaferinin 947’nci yıldönümü münasebetiyle Bitlis'in Ahlat ilçesinde kurulan obada açtıkları çadırlara obaya renk kattı

Türkiye’ye 1982 yılında Türkiye’ye getirilen ve 1982 yılında da Van’ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne göç ederek yerleşen Pamir Kırgızları, Malazgirt Zaferinin 947’nci yıldönümü münasebetiyle Ahlat ilçesinde kurulan obada çadır açtı.

Obada renkli sahneler oluşturan Pamir Kırgızları, ziyaretçilerin de büyük ilgisiyle karşılaşıyor.

İLKHA’ya muhabirine konuşan Ulupamir Geleneksel Spor Oyunları Kulübü Derneği Başkanı Kenan Aytaç, farklı etkinliklerde açtıkları stantlarla kültürlerini tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.

Aytaç, “1982’den bu yana Türkiye’deyiz. 1987 yılında da Van’ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne göç ettik. Genelimiz orada güvenlik korucusu olarak hayatını sürdürmektedir. Çok fazla arazi olmadığı için çiftçilik ve hayvancılık yapamıyoruz.” dedi.

En büyük sorunlarını istihdam olduğunu dile getiren Aytaç, şunları söyledi: “En büyük sıkıntımız istihdamdır. İşsizlik nedeniyle sürekli göç veriyoruz. Kültürel turizm açısından canlılık katmaya çalışıyoruz. Tabi bireysel olarak kendi çapımızda uğraştığımız için çok fazla başarılı olamıyoruz. 3-4 yıldır İstanbul’dan göç ederek köye yerleştim. Burada atölyem var. Tamamen kültürel imalatımız var. El işi, kişisel tasarımlar, ev tekstili, zırh, kılıç, yay, Türk kültürüne ait ne varsa elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız ürünleri de bu tarz etkinliklerde hem tanıtımını yapıyor hem de insanların beğenisine sunuyoruz." dedi.

Türkiye’de ciddi anlamda kültürel erozyon olduğuna dikkat çeken Aytaç, yeni nesillere, geçmiş kültürü unutturmamak için bu tür etkinliklerin sayısının artırılması gerektiğini ifade etti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler