Bitlis Eren üniversitesi’nde ‘100.Yılında Çanakkale Savaşları’ paneli

Bitlis Eren üniversitesi’nde ‘100.Yılında Çanakkale Savaşları’ paneli

Bitlis Eren üniversitesi (BEÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından ‘100. Yılında Çanakkale Savaşları’ konulu panel düzenlendi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda düzenlenen ve yöneticiliğini İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Asem Nauşabayeva Hekimoğlu’nun yaptığı panele; Yardımcı Doçent Doktor Serap Toprak, Yardımcı Doçent Doktor Hacer Göl, Yardımcı Doçent Doktor Sefa Fuat Hekimoğlu ve Yardımcı Doçent Doktor Muhittin Turan konuşmacı olarak katıldı.

‘Birinci Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı’nın Siyasi Durumu ve Büyük güçler’ adlı bir sunum yapan Yardımcı Doçent Doktor Serap Toprak yaptığı konuşmada,  “Osmanlı Devleti 1699 yıllarından sonra Rusya’nın tehdidi ve baskısı altına girmiş, 18. yüzyıl boyunca hem Ruslarla hem de Avusturya ile savaşmıştır. 19. yüzyıla geldiğimizde bir yandan Avrupa’daki güç dengeleri değişmiş, bir yandan da Osmanlı’nın kendisi zayıflamıştır.

Bu durum karşısında Osmanlı Devleti dışarıdan kendisine gelecek tehdit ve tehlikelere karşı yanına büyük bir devlet alarak denge politikası oluşturmuş ve varlığını devam ettirmeye çalışmıştır. 19. yüzyıl milliyetçilik yüzyılı olarak bilinir, Osmanlı Devleti de milliyetçilik akımı ile çıkan isyanlar sonucunda Balkan topraklarını kaybetmiştir.” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Savaşları’ndan söz eden Yardımcı Doçent Doktor Hacer Göl ise, Çanakkale savaşlarının 20. yüzyılın en kanlı savaşlarından biri olduğunu belirterek, “Osmanlı’nın kendi toprakları üzerinde gerçekleşen ölüm kalım savaşıdır. Cepheye giden asker yaşının 15'e düştüğü ve yaklaşık bir sene süren Çanakkale savaşları adeta bir destandır. Bu savaşta etten ve kemikten bir duvar örülmüş, ‘Çanakkale geçilmez’ denmiş ve dedirtilmiştir. Ayrıca bu destan siyasi, askeri, ekonomik, sosyolojik, psikolojik ve birçok alanda da incelenebilecek bir olgudur.” diye konuştu.

Çanakkale savaşlarının Rusya’ya olan etkilerini dile getiren Yardımcı Doçent Doktor Sefa Fuat Hekimoğlu da; Çanakkale Savaşı Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden birisi olduğunu ve    içerisinde birçok kahramanlık hikayelerini de barındığını ifade eden Hekimoğlu, “İngiltere ve Fransa önderliğindeki itilaf devletleri ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen bu savaşı, sonuçları bakımından incelediğimizde, itilaf devletlerinin bir diğer üyesi Rusya’yı da çok yakından ilgilendirdiğini görmekteyiz. Bu bağlamda savaş öncesi Rusya'ya değinmek gerekir. 18. yüzyılın başında büyük bir modernleşme ve atılım içerisine giren Rusya, 19. yüzyıla gelindiğinde hem doğu hem de batı yönde genişlemiş ve dünyanın en güçlü devletleri arasında yerini almıştı. Savaş sonunda gerekli yardımı alamayan Çarlık Rusya yıkılmıştır.” şeklinde konuştu.

Yardımcı Doçent Doktor Muhittin Turan ise, panelin son bölümünde Mehmet Akif ve Çanakkale konulu bir sunum gerçekleştirdi. Turan, “Birçok tarihçi, bu savaşı tarihin seyrini değiştiren bir savaş olarak ele almıştır. Bununla birlikte birçok edip de, bu savaşı edebi alanda dile getirmiştir. Milli şair Mehmet Akif de bu destanı Türk milletinin yaşadığı ağır şartlar ile gösterdiği kahramanlıkları edebi üslup ve dini hassasiyetle ele almıştır. 84 mısralık Çanakkale Şehitleri adlı şiiri de, bu destanla özdeşleşmiştir.” dedi.

Panel, Yardımcı Doçent Doktor Muhittin Turan ve Araştırma Görevlisi Ali Osman Yalkın'ın hazırladığı müzik dinletisi ile sona erdi.İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler