Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğü üç ayrı kanser taraması yapıyor

Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğü üç ayrı kanser taraması yapıyor

Bitlis Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi tarafından kadınlara yönelik 3 ayrı kanser taraması yapılıyor.

Bitlis Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) görevlisi Dr. Cansen Aydın, yaptığı açıklamada, rahim ağzı, meme ve bağırsak kanseri taraması yaptıklarını söyledi.

Günlük ortalama 30 hastaya kanser taraması yaptıklarını ifade eden Aydın, “KETEM Polikliniğimizde rahim ağzı kanserini 5 yılda bir yapmaktayız. Rahim ağzı kanseri taramasını 30 yaş üstü kadınlara yönelik yapıyoruz. Rahim ağzı kanseri ancak “Smear Testi” ile erken tanısı konulabilir ve erken tedavi edilebilir. Meme kanseri taramasını ise 35 yaş üstü kadınlara yapıyoruz. Meme kanseri için 40 yaşından sonra 2 yılda bir momokrafi çekiyoruz. 50 yaş üstü kadınlara ve erkeklere yönelik ise bağırsak kanseri taramasını yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Kanser taramalarının vücuda hiç bir yan etkisinin olmadığını belirten Aydın, Türkiye'de 10 kadından birinin meme kanserine yakalandığını vurguladı.

Adın, “Erken teşhis için her kadının bize başvurarak tarama yapması gerekiyor. 20 yaşını doldurmuş her genç kızın bize başvurmaları gerekiyor. Kanser tarama sonuçlarını Ankara'ya gönderiyoruz, 15 gün içerisinde sonuçlar elimize ulaşıyor. 30 yaşını doldurmamış bayanlar ise bilgi amaçlı bize başvurabilirler. Kanser belirtilerinden biri de aşırı kilo kaybıdır. Hasta, 6 ay içerisinde çok fazla kilo kaybı yaşıyorsa hemen bize başvurması gerekmektedir. Özelikle ailede kanser olanların polikliniğimize gelmesini öneriyoruz.” diye konuştu. 

KETEM Polikliniğinde çalışan Dr. Cennet Tali ise, her işin başının sağlık olduğunu ifade ederek, Bitlis Devlet Hastanesinde gerekli kanser taramalarının ücretsiz yapıldığını belirtti.    (Şükrü Tontaş - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler