Bitlis Oxin Medresesinden Bir Yıldız Daha Kaydı

Bitlis Oxin Medresesinden Bir Yıldız Daha Kaydı

Bitlis'in Mutki ilçesindeki Koyunlu (Oxin) medresesi müderrisi Şeyh Nimetullah Ayte, tedavi gördüğü Ankara'da vefat etti. Ayte'nin cenazesi aralarında çok sayıda alimin de bulunduğu binlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.

BİTLİS - Bögenin tanınmış alim ve kanaat önderlerinden şeyh Aladdin Efendinin torunu şeyH Halid'in oğlu şeyh Nimetullah Ayte kanser tedavisini gördüğü Ankarada 63 yaşında hakka yürüdü.
 

Dün gece tedavi gördüğü Ankarada vefat eden şeyh Nimetullah Ayte'nin cenazesi ambulansla doğduğu Bitlis'in Mutki ilçesinin Koyunlu beldesine getirilerek, burada kılınan cenaze namazının ardında aile mezarlığına defnedildi.
 

Şeyh Nimetullah'ın cenazesine, farklı yerlerden gelen kanaat önderleri, alim, Seyda ve şeyhlerin yanı sıra mülki amirler ve halktan oluşan yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
 

Kardeşi şeyh Fetullah Ayte, hayatını İslam'a ve Kuran'a adayan bir alim olan şeyh Nimetullah Ayte'nin, bulunduğu Oxin medresesinde yıllarca müderrislik yaptığını ifade ederek, "Toplum tarafında sevilen ve saygı duyulan bir şahsiyete sahipti" dedi.
 

Ömrü Talebe Yetiştirmekle Geçti
Bulunduğu medresede talebe yetiştirmekle ömrünü geçiren Şeyh Nimettullah, Dışardan gelen öğrencilere karşı halim ve onların Kur'an eğitimlerini tamamlamaları için her türlü yardımda bulunan bir kişiliğe sahipti. Eğitimli ve inançlı bir neslin yetişmesi için yıllarca mücadele eden Şeyh Nimetullah, Öğrencilere gösterdiği sevgiden dolayı öğrenciler arasında sevilen bir müderristi.

 

Bölgenin Sorunlarıyla İlgilenirdi
Şeyh Nimetullah Ayte özellikle bölgede cereyan eden kan davaları başta olmak üzere tüm sorunlarla yakında ilgilenir, bu sorunları Kur'an ve sünnet ışığında çözmeye çalışırdı.

 

Şeyh Nimetullah, İslami hassasiyeti ve meselelere İslami bakış açısından dolayı halkın sorunların çözülmesi için başvurduğu ve vekil tayin ettikleri bir kanaat önderiydi. Birçok kan davasını barışla neticelendiren Ayte'nin ölüm haberi sevenleri yasa boğdu. (Şükrü Tontaş -İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.