Bitlis’te camilerin restorasyonu devam ediyor

Bitlis’te camilerin restorasyonu devam ediyor

Bitlis’te Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan tarihi camilerin restorasyon çalışmaları deva ediyor.

Bitlis’te Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tarihi dokusunu kaybetmiş camilerin onarılmasına yönelik başlatılan restorasyon çalışmaları deva ediyor.

Asırlık camilerin kaybolmaya yüz tutmuş tarihi görünümünü korumak için çalışma yürüttüklerini belirten Vakıflar Bölge Müdürü M. Sait Sancar, tarihi dokusunu kaybetmiş camilerin onarılması için tüm imkânlarını seferber edeceklerini söyledi.

Sancar, kimi tarihi camilerin restorasyon çalışması devam ettiğini, kimilerinin de proje aşamasında olduğunu ifade etti. Projesi yapılan tarihi Şeyh Hasan Camisini yerinde inceleyen Sancar, camilerin altında yapılan mezarlar nedeniyle birçok camide çalışma yapılmasının zorlaştığını belirtti.

Halkın ibadetlerini rahat bir şekilde yapabilmesi, camilerde bulunan tarihi doku ve hazzı ortaya çıkarmak için çalışma yürüttüklerini belirten Sancar, şöyle konuştu: “Bitlis merkez, ilçe ve köylerde birçok tarihi camimiz mevcuttur. Tarihi dokularını kaybetmeye yüz tutmuş bu camilerimizin restorasyonunu yapmak için gayret ediyoruz. Amacımız Allah rızası içindir. İstiyoruz ki Müslüman halkımız camilerde ibadetlerini rahat bir şekilde yapsınlar. Hem halkımızın rahat etmesi hem de tarihi dokusunu kaybetmeye yüz tutmuş ibadet mekânlarımızı tarihine uygun bir şekilde onaralım. Bu kapsamda çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Bazı tarihi camilerin uzun süre restorasyonda kalmasının kendilerinden kaynaklanmadığını belirten Sancar, halkın biraz sağduyulu davranması gerektiğini kaydetti. Sancar, “Restorasyona aldığımız bazı camilerimizin onarım işleri biraz uzamaktadır. Bu bizden kaynaklanmıyor. Bazı camilerimizde tarihi bulgulara rastlıyoruz. Bu tarihi bulgular Kültür Bakanlığı tarafından incelenmeye alınıyor.  Buradan gelecek neticeye göre hareket ediyoruz.” diye konuştu.

“Halkımızın en çok şikâyet ettiği konulardan biri de camilerin restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olmasıdır.” diyen Sancar, son olarak şöyle konuştu: “Restorasyonu devam eden birçok camimiz ibadete açıktır. Fakat camilerimizin bazılarında tarihi yapısında camiyken daha sonra buralarda WC yapılmış. Bizler tarihine uygun restorasyon çalışması yürüttüğümüzden dolayı bu WC’leri iptal etmek zorunda kaldık. Bu sorunu da gidermek için camilere yakın yerlerde yer tahsisi yaparak WC yapma çalışmalarını da sürdürüyoruz. Bu konuda halkımız biraz sağduyulu davranmalıdır.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler