Bitlis’te peynir fiyatları tavan yaptı

Bitlis’te peynir fiyatları tavan yaptı

Bitlis’te peynir sezonun başlamasıyla birlikte peynir fiyatları tavan yaptı.

Bitlis’in yüksek rakımlı yaylarında beslenen hayvanların sütünden üretilen peynirler şehrin pazarlarında satılamaya başlandı. Sezonun başlamasıyla tezgâhlara gelen peynirin fiyatının tavan yaptığı görüldü.

İlkbahar aylarında Güneydoğudan gelerek Bitlis’in yüksek rakımlı yaylalarına yerleşen göçebeler hayvanlarından elde ettikleri peynirleri Bitlis halkına satıyor. Yaylalardan gelen peyniri alan vatandaşlar peynir fiyatının yüksek olmasına tepki gösteriyor.

Peynir satıcıları ise fiyat artışlarının kendilerinden kaynaklanmadıklarını ileri sürüyor. Fiyatının yüksek olduğu kadar peynirinin de kaliteli olduğunu belirten satıcılarda Hüsnü Yüğünt, fiyat artışlarının satıcılardan kaynaklanmadığını belirterek göçebelerden alınarak halka satılan peynirin tamamen koyun peyniri olduğunu söyledi.

Yüğünt, “Peynirler, Bitlis’in yüksek rakımlı Nemrut ve Duap yaylarından geliyor. Bu yaylalarda bol çiçek mevcut olduğundan dolayı peyniri daha yağlı ve lezzetli oluyor. Evet, peynir fiyatları yüksektir. Fakat fiyatların yüksek olması bizlerden kaynaklanmıyor.” dedi.

Göçerlerden aldıkları peyniri cüzi bir kar payı ile sattıklarını belirten Yüğünt, “Şu an peynir fiyatı 13,5 TL’dir. Yaş peynir olduğu için yüzde 20 ile 25 arası file vermektedir. Bunu da eklediğiniz zaman yaş peynir fiyatı 17-18 TL arası değişiyor.  Şu an hazır tulum peynir fiyatı ise 22 TL’dir. Dar gelirli vatandaşların peynir alması zordur.” diye konuştu.

Yaylada hayvancılık yapan göçerler ise hayvan yetiştirmekte büyük masraflar yaptıklarını, dolayısıyla peynir fiyatlarının normal olduğunu ileri sürüyorlar.

Fiyatların yüksek olduğunu, kalabalık bir aileye sahip asgari ücretle çalışan dar gelirlilerin peynir alamadıklarını belirten tüketiciler ise fiyatların düşürülmesini istiyor.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.