Bitlis'te 'Adalet' adlı tiyatro sahnelendi video foto

Bitlis'te 'Adalet' adlı tiyatro sahnelendi video foto

Bitlis Valisi Ahmet Çınar’ın kaymakamlık döneminde kaleme aldığı “Adalet” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Bitlis Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda Çanakkale Sanat Tiyatrosu tarafından "Bir günlük adalet, yetmiş yıllık ibadetten hayırlıdır" sloganıyla sahnelenen "Adalet" adlı tiyatro oyununa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Vali Çınar, kaymakamlık yaptığı 2001 yıllarında kaleme aldığı “Adalet” oyunu birçok ilde sahnelendi. Tiyatro oyunundan sonra Vali Çınar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 90'lı yıllarda Mardin Dargeçit başta olmak üzere kaymakamlık yaptığı bazı yerlerde, yaşadıkları sorunları dile getirmek için tiyatro yazdığını belirtti.

2001 yılında ‘Adalet’ adlı tiyatro oyununu kaleme aldığını belirten Çınar, "Bir yazar olarak değil bir yazan olarak çalıştığım ilçelerde o karanlık döneme has sorunları dile getirmek için tiyatro kaleme aldım. Bu oyun onlardan bir tanesiydi. O dönemler Türkiye'nin hakikaten benim karanlık diyebileceğim yıllardandı. Mafyanın mahallelere kadar indiği, devletin gücünün zayıf olduğu, adaletin zayıf kaldığı, sermayenin olmadığı, devletin fakir olduğunu, dışarıdan bir milyar dolar borç verilebilir mi? Diye ümit edilen dönemlerde, tiyatro tekniğiyle eleştiren, topluma mesajlar veren, toplumla bütünleşmeyi sağlayan bir oyun düşündüm ve yazmıştım. O dönemde birçok ilde sahnelendi. Çanakkale destanını oynamak üzere ilimize gelen Çanakkale Sanat Tiyatrosu ekibi bana jest yaptı. Benim yazmış olduğum “Adalet” adılı oyunu sahnelediler.” dedi.

Çınar, “Menfaat için bir takım ilkelerinizden, dürüstlükten, adaletten vazgeçmek insan olarak bize yakışmaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kaymakamı valisi, kamu görevlisi olarak bize yakışmaz. Tiyatro bir abartıyla mesajları verme tekniği diyebileceğimiz bir sanattır. Oyundaki her şey yaşanmış değil elbette. Ama o dönemin fotoğrafını çeken ve o dönemin sıkıntılarını bu teknikle eleştiren bir oyun. Dolayısıyla hepsinin ben yaşamış değilim elbette. Bir kısmı yaşanmış tecrübelerimiz olan ve en azından o yapıyı bilen bir anlayışla tecrübeyle yazılmış bir oyundur.” diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.