Bitlis’te demircilik mesleği gelişen teknolojiye direniyor video foto

Bitlis’te demircilik mesleği gelişen teknolojiye direniyor video foto

Bitlis’te en eski mesleklerden biri olan demircilik, 21’inci yüzyılda gelişen teknolojiye direnmeye çalışıyor.

En eski mesleklerden biri olan demircilik, 21’inci yüzyılda gelişen teknolojiye direnmeye çalışıyor. Bitlis’in en eski el sanatlarından biri olan demircilik mesleği, özellikle kırsal kesimlerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan her vatandaşın ihtiyaç duyduğu bir meslektir.  

Kızgın ateşlerde dövülen demirin dönüştürüldüğü el sanatlarından biri olan demircilik mesleği, her geçen gün teknolojiye direnmeyerek yok olmaya yüz tutmuş durumda. Daha önce onlarca demircilik mesleğiyle uğraşanlar, bir bir bu mesleği terk etmek zorunda kalıyor.

İnsan ihtiyaçlarını anlık gideren teknoloji ve makineleşmenin gelişmesine paralel olarak değerini gün geçtikçe yetiren demircilik mesleği, hala usta ellerde direnmeye çalışıyor. 12 yaşından beri demircilik mesleğine başlayan 44 yaşındaki Ömer Pürmüslü, zor şartlar altında baba mesleği olan demirciliği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

"Demircilik mesleği Hz. Davud’a kadar giden bir meslektir"

Pürmüslü, demircilik mesleği çok eskiye dayandığını belirterek şunları söyledi: “Demircilik mesleği Hz. Davud’a kadar dayanan bir meslektir. Tarih boyunca saygın bir yere sahip olmuştur. Özellikle savaşlarda kullanılan kalkan ve kılıçların bu mesleği icra edenlerin elinden yapıldığı bilinmektedir. Bende 12 yaşında babamın yanında bu mesleğe başladım.  Rahmetli babam 75 yıl boyunca bu mesleği yaptı.”

Teknoloji geliştikçe demircilik mesleğinin öneminin kaybolduğundan yakınan Pürmüslü, tarih boyunca saygın bir yere sahip olan bu mesleğin yaşatılması gerektiğini ifade etti.

Demircilik mesleği gelişen teknolojiye karşı direndiğini söyleyen Pürmüslü, “Eskiden burada çok sayıda kişiyle çalışıyorduk fakat yetiştiremiyorduk. Dere, orak, balta, balyoz, keser, soba ve benzeri ihtiyaç duyulan tüm malzemeleri demir eriterek yapıyorduk. Bu ihtiyaçlar tamamen el emeği olduğu için demircilik mesleği yapanların sayısı çok olmasına rağmen yetiştiremiyorduk. Ama bugün bu malzemelerin tamamı gelişen teknolojiyle birlikte hazır olarak sunuluyor. Hal böyle olunca demircilik mesleğine ihtiyaç gün geçtikçe azalıyor. Kimi demircilik yapanlar bıraktı kimisi de benim gibi baba mesleğini zor şartlarda gelişen teknolojiye karşı ayakta tutmaya çalışıyor.” dedi.

"Demircilik mesleği, zor ama helal kazançtır"

Mesleğin artık kendilerini her ne kadar doyurmaya yetmiyorsa da alın teri dökülerek, helal bir kazancın elde edildiği bir meslek olduğunu dile getiren Pürmüslü, son olarak şunları kaydetti:  “Teknoloji geliştikçe, insanların ihtiyaçları azaldıkça bizim işlerimizde düşüşler başladı. Bugün artık bu meslek maddi olarak bizi geçindirmeyecek duruma gelmiş. Böyle devam etmesi halinde bu meslek zamanla kaybolacaktır. Ağır ama helal kazançlı bir meslektir. Yazın 40 dereceye varan sıcaklıkta da kızgın ateşin önünde demir dövüyorsunuz, kışın eksi 30’lara varan soğukta da ateşin önünde demir dövüyorsunuz.”

İLKHA





























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler