BM Raportörü: ABD diğer ülkelerde işkenceyi kolaylaştırdı

BM Raportörü: ABD diğer ülkelerde işkenceyi kolaylaştırdı

BM işkence konusundaki özel raportörü Juan Mendez, birçok ülkenin açıkça ya da üstü kapalı olarak "ABD işkence yapabiliyorsa biz niye yapamıyoruz" görüşünü yansıttığını söyledi

Birleşmiş Milletler'in (BM) işkence konusundaki özel raportörü Juan Mendez, birçok ülkenin açıkça ya da üstü kapalı olarak "ABD işkence yapabiliyorsa biz niye yapamıyoruz" görüşünü yansıttığını söyledi.

BM'den yapılan yazılı açıklamada, ABD Senatosu’nun Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) işkencelerini ortaya koyan raporu hakkında Özel Raportör Juan Mendez'in görüşlerine yer verildi.

Mendez, "ABD hükümetinin, insan hakları ihlalleriyle ilgili hesap verme konusunda uluslararası yetkililerle çalışmadaki isteksizliği, diğer ülkelerin kendi sorumluluklarını yerine getirmemesini daha da kolaylaştırdı" dedi.

Mendez, "Hiç şüphe yok ki 11 Eylül sonrasındaki işkence programı terörizmi tetikledi. İşkence uygulamaları daha fazla terörizm faaliyetine zemin hazırladı" ifadesini kullandı.

Raporda, ABD'li yetkililerin işkence uygulamalarına izin verildiği, işkence yapanlara cesaret verildiği ve işkence yapanların terfi ettirildiği bilgisinin yer aldığını vurgulayan Mendez, "Ahlaki zemini kaybetmiş gözüküyoruz ama ahlaki zemin tekrar oluşturulabilir, oluşturulmalı" dedi.

Mendez, "BM İşkence Özel Raportörü olarak dünyanın farklı yerlerine gittim. Birçok ülkenin açıkça ya da üstü kapalı olarak 'Bize niye bakıyorsun, ABD işkence yapabiliyorsa biz niye yapamıyoruz' görüşünü yansıttığını gördüm" uyarısında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.