BM: Rusya, Türkiye ve İran verdikleri sözleri tutsun

BM: Rusya, Türkiye ve İran verdikleri sözleri tutsun

Birleşmiş Milletler, Doğu Guta'da dozu giderek artan şiddet ve sivil ölümleriyle ilgili olarak Rusya, Türkiye ve İran’ın verdikleri sözleri tutmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Doğu Guta'da artan gerilim, dozu giderek yükselen şiddet ve sivil ölümleriyle ilgili olarak Rusya, Türkiye ve İran’ın verdikleri sözleri tutmasını, sivillerin korunması da dahil olmak üzere temel insan hakları ilkelerine sadık kalınması çağrısında bulundu.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, dün New York'ta yaptığı açıklamada, Genel Sekreter'in Rusya, Türkiye ve İran'ın Doğu Guta'yı Astana görüşmeleri kapsamında bir çatışmasızlık bölgesi ilan ettiğini belirterek bu ülkelere "bu bağlamda verdikleri sözleri" hatırlattığını belirtti.

Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin kişinin hava saldırıları, topçu ateşi ve bombalı saldırılara maruz kaldığını belirten Dujarric, Suriye ordusunun kuşattığı bölgede yaşayan kişilerin hayatlarını "beslenme eksikliği de dahil olmak üzere çok zor şartlarda" sürdürdüklerini kaydetti.

Doğu Guta'daki sağlık kuruluşlarını destekleyen Tıbbi Bakım ve Yardım Birliği (UOSSM) adına bölgede çalışan bir doktor da durumun "feci" olduğunu söyledi ve "İnsanların kaçacak bir yeri yok. Hayatta kalmaya çalışıyorlar ancak kuşatma nedeniyle yaşadıkları açlık çok büyük." dedi.

BM Suriye Koordinatörü Panos Moumtsiz ise hastanelerin kasten hedef alındığı haberleri karşısında "dehşete düştüğünü" söyledi ve bu tür saldırıların savaş suçu işlenmesi anlamına gelebileceği uyarısında bulundu.

Suriye ordusu Doğu Guta'ya günlerdir hava saldırısı düzenliyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, savaşın yıllardan beri "en kanlı gününün yaşandığı" pazartesi günü 127 kişinin, salı günü de 19'u çocuk 106 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Saldırılarda birçoğu ağır olmak üzere bin 200 kişinin de yaralandığını aktaran kuruluşun açıklamalarına göre, hava saldırılarında üç aydır ilk kez Rus jetleri de yer aldı.

Bölgedeki saldırıların 2013'ten bu yana görülen en yoğun şiddet olayları olduğu ve ölenler arasında 50 çocuğun bulunduğu kaydediliyor. BM bölgedeki durumun "kontrolden çıktığı" uyarısında bulundu. Doğu Guta çevresindeki 10 kasaba ve köye yeni saldırılar düzenlendiği belirtildi. BM yaralıların çıkartılması ve yardım ulaştırılması için ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptı. Suriye Ordusu henüz, Doğu Guta'dan gelen ölüm haberleriyle ilgili bir yorum yapmadı, ancak top ateşinin yapıldığı bölgelere "hassas saldırılar" yapıldığı ifade edildi.  

Saldırılara bir tepki de BM Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) geldi. UNICEF Genel Direktörü Geert Cappelaere, "Öldürülen çocuklar, anneleri, babaları ve sevdikleri için kelimeler yetersiz" şeklinde konuştu. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.