BM'den Kaşıkçı raporu

BM'den Kaşıkçı raporu

​Birleşmiş Milletler'in, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin raporunda, "Kaşıkçı'nın öldürülmesi Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infazdır." ifadesi yer aldı.

Birleşmiş Milletler, İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cinayeti ile ilgili raporunu açıkladı.

Raporda, BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı cinayeti konusunda Suudi Arabistan'ın sorumluğu kabul etmesi gerektiğini ve "Kaşıkçı'nın öldürülmesi Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infazdır." ifadesini kullandı.

Callamard, ayrıca üst düzey Suudi yetkililerin Kaşıkçı cinayetinde rol oynadığına dair çok güçlü kanıtların olduğu ve diplomatik ayrıcalıkların suistimal etmesinden dolayı Suudi Arabistan'ın Türk Hükümeti'nden özür dilemesi gerektiği kaydetti.

ABD'nin, Kaşıkçı cinayetinin araştırılması için FBI soruşturması başlatması gerektiğine raporda yer veren Callamard, "Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar var. Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımlar Veliaht Prens ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsamalıdır."

Callamard, rapora, "Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımlar Veliaht Prens ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsamalıdır." ifadelerini de ekledi.

Callamard, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin cezai soruşturma başlatması gerektiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu'nda rapora destek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da rapora ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı ilk değerlendirmede, "BM Raportörü Callamard’ın Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılmasına, sorumlularının hesap vermesine yönelik tavsiyelerini kuvvetle destekliyoruz." ifadesini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.