BM'nin İsrail karşıtı bildirisine ABD engeli

BM'nin İsrail karşıtı bildirisine ABD engeli

BMGK'da İsrail'in Filistililere yönelik gözaltılarını eleştiren bir bildiri hazırlandı fakat Ürdün eleştirileri hafif bulduğu, ABD ise İsrail'in eleştirilmesini istemediği için kabul edilmedi

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Batı Şeria'da kaçırıldığını iddia ettiği üç öğrenciyi arama çalışmaları sırasında Filistinlilere şiddet uyguladığı ve bu nedenle ölüm, yaralanma ve çok sayıda gözaltı uygulamasının gerçekleştirildiğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, BM Güvenlik Konseyi'ne İsrail-Filistin sorunundaki son gelişmelere ilişkin brifing verdi.

İki ülke arasındaki barış görüşmelerinin durması nedeniyle bölgede rahatsız edici gelişmelerde önemli artış yaşandığını dile getiren Feltman, özellikle Batı Şeria'da kayıp İsrailli gençlerin aranması sırasında Filistinlilerin şiddete maruz kaldıklarını ve günlük yaşamlarının kısıtlandığını kaydetti.

Feltman, son bir ayda Batı Şeria'da öldürülen, yaralanan ve gözaltına alınan Filistinli sayısında "çok büyük artış" görüldüğünü ifade ederek, "İsrail'in Batı Şeria'daki aramalarında bir ay içinde 928 kişi gözaltına alındı" dedi.

Aynı dönemde İsrail'in "illegal" yerleşimlerinde ve Filistinlilere ait yapıların tahrip edilmesinde de artış yaşandığını dile getiren Feltman, İsrail'in ilan ettiği yeni yerleşim birimi planlarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Feltman, İsrail'e itidal çağrısı da yaparak, Filistin halkının işlemedikleri bir suç dolayısıyla toplu olarak cezalandırılmasının haksızlık olduğunu bildirdi.

BMGK'DA BASIN BİLDİRİSİNE ABD ENGELİ

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in kayıp öğrencileri arama operasyonları sırasında Filistinlileri öldürmesinden duyulan üzüntüyü yansıtan bir basın bildirisinin ABD ve Ürdün'ün itirazı nedeniyle kabul edilmediği belirtildi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi ve BMGK dönem başkanı Vitaly Churkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, cuma günü BM Güvenlik Konseyi'ne bir basın bildirisi taslağı sunduklarını ancak bir üyenin bildirinin dilini "hafif bulması", diğerinin ise İsrail'in doğrudan eleştirilmesini kabul etmemesi nedeniyle anlaşma sağlanamadığını ifade etti.

Bildirinin dilini hafif bulan ülkenin Ürdün, İsrail'in eleştirilmesini istemeyen ülkenin ise ABD olduğu öğrenildi. BMGK'da basın bildirisinin kabul edilmesi için 15 ülkenin de onayı gerekiyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler