​Bölge turizm acenteleri Gaziantep’te toplandı

​Bölge turizm acenteleri Gaziantep’te toplandı

​Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, her alanda olduğu gibi turizm alanında da hızlı bir değişim yaşandığını, yerel kültürleri tanımayı ve yaşamayı kapsayan, “Yaratıcı Turizm” olgusunun ön plana çıktığını söyledi.

Gaziantep'te “Gaziantep-Kahramanmaraş- Kilis Seyahat Acenteleri Buluşması" etkinliğinde bölgede faaliyet gösteren turizm seyahat acenteleri temsilcileri bir araya geldi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın da katıldığı toplantıda, TÜRSAB’ın faaliyetleri ile bölge turizminin geliştirilmesi konuları ele alındı.

Kentteki bir otelde gerçekleşen toplantıda konuşan Bağlıkaya, Güneydoğu Anadolu bölgesinin ve Gaziantep’in turizm potansiyeline dikkat çekti.

“Gaziantep’in turizm potansiyeli çok büyük”

Bağlıkaya, “Dört bir yanı tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu, her neresine giderseniz gidin hayran kalınacak, farklı güzelliklerle bezeli cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz. Sahip olduğumuz bu zenginliğin içinde Gaziantep müstesna bir yere sahip bulunuyor. Hititler döneminden bu yana bir ticaret merkezi olan ve sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Gaziantep, bu ülkenin en önemli ve güzel kentlerinden biri konumunda. Tarihi, kültürü, kent yaşamının zenginliği ve gastronomisiyle sadece bölgenin değil hem ülkemizin hem de dünyanın gözde turizm merkezlerinden biri olan Gaziantep, birçok uygarlığın kültürel mirasını günümüze kadar korumayı başaran özel bir kent. Gaziantep’in sahip olduğu eşsiz kültürel mirası başta, dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Müzesi olmak üzere şehrin dört bir yanında görmek mümkün.” diye konuştu.

“Turistler yerel kültürleri tanımak ve yaşamak istiyor”

Her alanda olduğu gibi turizm alanında da hızlı bir değişim yaşandığını, yerel kültürleri tanımayı ve yaşamayı kapsayan, “Yaratıcı Turizm” olgusunun ön plana çıktığını belirten Bağlıkaya, şöyle devam etti:

“Dünya değişiyor, dönüşüyor. Turizm de bu değişim ve dönüşümden etkilenen sektörlerin başında geliyor. Günümüzde artık kültürel miras ve sanat, yerel kültür ve bu kültürün deneyimlenmesi gibi eğilimler gündemde. Turistlerin kendilerini gittikleri kentlerin, destinasyonların birer parçası gibi hissedebildikleri, yerel halkın kültürel veya rutin yaşam biçimlerini tecrübe etmelerine olanak sağlayan ‘yaratıcı turizm’ olgusu, dünya ve Türkiye turizminde öne çıkan turizm trendlerinden biri. Artık farklı kültürleri tanımak isteyen, gittikleri yerde deneyim yaşamayı hedefleyen, yerel halkla bağ kurmak ve o bölgenin yemeklerini tatmak isteyen ciddi bir kesim var. Dolayısıyla da kültürel değerleri, tarihi eserleri, yok olmaya yüz tutmuş zanaatları, el sanatlarını koruyarak gelecek kuşaklara taşımak çok önemlidir. Bunları korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak kadar da bu değerleri turizm ürününe dönüştürerek pazarlamak da önemli. Ne mutlu ki Gaziantep turizmdeki tüm bu değişimleri gören, bu dönüşüme ayak uydurmak için ciddi atılımlar yapan bir şehir.”

TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu Başkanı Soner Bacaksız da Gaziantep’te turizmin yükselen değer olduğunu belirterek, “Gaziantep; eşsiz tarihi, kültürel mirası ve UNESCO tarafından tescillenen gastronomisiyle bölgemizin en önemli turizm destinasyonlarından birisidir. Gaziantep geçmişle günümüz arasında kurduğu köprüyle, yediden yetmişe tüm ziyaretçilere farklı duygular yaşatmak için adeta biçilmiş bir kaftandır.” dedi.

“Bölge turizminde Göbeklitepe heyecanı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılını "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan etmesinin bölgede büyük bir heyecan yarattığını belirten Bacaksız, “Yönetim Kurulu Başkanımız Firuz Bağlıkaya’nın da Göbeklitepe ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı son derece müteşekkir ve mutluyuz. Bölgemizde bulunan Zeugma ve Göbeklitepe’nin bir dünya markası haline gelmesi için elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Sektörümüzle ilgili sorunlarımız var. Uçak biletlerinin pahalılığı, uçak seferlerinin yetersizliği, yatak kapasitemizin daha da artırılması ihtiyacı ve rehber sıkıntısı en başta gelen sorunlarımız arasında yer alıyor. TÜRSAB Genel Merkezimiz ve sektör temsilcileri ile bu sorunları aşacağımıza inancımız tamdır. Uluslararası fuarlarda TÜRSAB olarak bölgemizi tanıtıyor ve çok daha fazla turisti şehrimize ve bölgemize getirmek için emek harcıyoruz. Bu yıldan itibaren tanıtım çalışmalarımızın meyvelerini toplayacağımıza kuşkumuz yok. Çünkü biz gastronomimize, kültür mirasımıza ve tarihi zenginliklerimize son derece güveniyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep turizmin her alanında olmalı”

Bacaksız, “Turizmin her alanında var olmak, her alanda istihdam sağlayabilmek Gaziantep olarak en büyük hedefimizdir. Bu anlamda Gaziantep’te 5 Mayıs’ta gerçekleşecek enformasyon memurluğu sınavı ve Ramazan bayramından sonra açmayı düşündüğümüz mesleki yeterlilik belgesi sınavı ile de bölgemize bu desteğimizi sürdürerek, mesleğinde kalifiye olmuş genç turizmci arkadaşlarımızı da sektörümüze kazandırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantı, konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Toplantıya Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü M. Bülent Öztürk ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler de katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.