Bölgede yaşanan kuraklık çiftçiyi mağdur etti

Bölgede yaşanan kuraklık çiftçiyi mağdur etti

Şanlurfa’nın Hilvan ilçesinde yeterli yağış olmaması nedeniyle kuraklık yaşayan ilçe çiftçisi, geçen seneye nazaran verimde düşüş yaşandığını bundan dolayı da mağdur olduklarını belirttiler.

Hilvan’da bu sene yağışların az olması nedeniyle ekilen mercimek, buğday, arpa  gibi hububat ürünlerinde verimin düşmesi nedeniyle çiftçiler mağdur olduklarını ifade etti.

İlçede çiftçilik yapan Müslüm Akiz, yağışların az olması nedeniyle verimlerin az olduğunu belirterek,“Bu sene zarardayız yağmur yoktu.  Geçen seneye göre verim yüzde 80 düştü. Elimize düşecek olan en fazla ektiğimiz tohumdur, zararımız çıkmaz.   Yağmur yağmadığında verim alamıyoruz verim olmadığında gübrenin, mazotun, ilacın ve işçilerin parasını veremez   duruma geliyoruz.’’ diye konuştu.

Kuraklığın yaşanmasıyla birlikte en çok zarar gören çiftçiler ise, kendi tarlası olmayan ve ortaklaşa tarla sahiplerinden tarla alıp eken çiftçiler oluyor.

İlçede bulunan çiftçilerden Haçım Kan ise, Geyikören köyünde 220 dönüm ekin ektiğini ancak ektiğinden ancak tohum alabileceğini belirterek,  “Köyde 220 dönüm ortaklaşa ekin ektim yağmur olmadığından dolayı kuraklık yaşandı ve hiçbir şey elde edemedim.  Aslında olan tarlası olmayıp ortaklaşa ekin ekenlere oluyor. Biz de mecburen bu işi yapmak zorunda kalıyoruz. İlçeye en uzak su 10 veya 15 kilometre mesafededir. Tarımsal sulama projesi yapılıp buraya su gelse, belki de bu kadar mağduriyet yaşamayacağız’’ dedi.  (Ramazan Şefkatlı-İLKHA)

 






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.