Bolivya’nın Filistin davasına verdiği desteğe teşekkür ediyoruz

Bolivya’nın Filistin davasına verdiği desteğe teşekkür ediyoruz

​Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolivya Devlet Başkanı Morales ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Bolivya’nın Filistin davasına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bolivya Devlet Başkanı Juan Evo Morales Ayma gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolivya Devlet Başkanı Morales ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Türkiye ve Bolivya birçok konuda benzer tutumlara sahiptir. Dünyada aşırı sağın ve İslam düşmanı hareketlerin yükselişinden endişe duyduğumuzu bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Her türlü ayrımcılığı, ötekileştirmeyi ve dışlamayı reddediyoruz. Bolivya'nın Filistin davasına, özellikle de Kudüs'ün statüsü ve Filistinli sivillerin korunmasına yönelik verdiği desteğe teşekkür ediyorum. Bunun yanında Golan Tepeleri'yle alakalı yaklaşımını da takdirle izliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek yıl Türkiye ve Bolivya arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilişinin 70’nci yıl dönümünün kutlanacağını belirterek bu amaçla 2020 yılında her iki ülkede özel etkinlikler düzenleneceğini, bu etkinliklerin beşeri ilişkilerin gelişmesine katkı sunmasını temenni ettiğini dile getirdi.

"Ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkartmayı hedefliyoruz"

Gerçekleştirilen görüşmelerde Karma Ekonomik Komisyonu’nun ilk toplantısının bu yıl içinde yapılmasında mutabık kaldıklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinin son dönemde ciddi sıçrama yaşadığını, ticaret hacminin son 2 yılda yüzde 250 oranında artışla 113 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolivya Devlet Başkanı Morales ile ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkartma hedefi koyduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde ekonomik ilişkilerin hukuki zemininin güçlendirilmesi, karşılıklı yatırımların arttırılması ve enerji gibi sektörlerde ortak girişimlere imza atılması konularını ele aldıklarına işaret ederek, "Bu hidroelektrik sistemler olsun, bu termik santraller olsun, jeotermal sistemler olsun, bunun yanında güneş enerjisi olsun ve bütün bunlarla beraber bu alanda atacağımız adımlarla her iki tarafın özellikle gerek iş adamlarının ortak girişimiyle BOT sistemi olabilir veyahut da çok daha farklı bir şekilde millî bütçeye dayalı olarak olabilir, bunları da inşallah yapacağımız ilk iade ziyaretinde geniş bir iş adamları ekibiyle bizler de Bolivya’ya gitmeyi planlıyoruz" dedi.

"Venezuela halkı iradesini cumhurbaşkanlığı seçimiyle ortaya koymuştur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolivya Devlet Başkanı Morales ile Venezuela konusunu da ele aldıklarına işaret ederek, "Venezuela halkı iradesini geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ortaya koymuştur. Venezuelalı dostlarımızın sandık başında aldıkları kararların başkaları tarafından sorgulanmasını demokrasi adına doğru bulmuyoruz. Âdeta eyalet valisi tayin eder gibi hiç seçimle alakası olmayan bir kişiyi getirip bir ülkenin başına atamak, tayin etmek, bunun demokrasiyle bağdaşır hiçbir yanı yoktur. Ülkelerin egemenlik haklarına, halk iradesine, demokrasiye saygı ve içişlerine karışmama ilkesi çerçevesinde, Bolivya gibi Maduro yönetimini Venezuela’nın meşru hükûmeti olarak tanımaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Venezuela hükûmetine, muhalefet ve uluslararası toplumla iletişim kanallarını açık tutması gerektiğini söylediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görüşmelerimizde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kapsamlı reformu konusunu da ele aldık. Güvenlik Konseyi’nin demokratik ve adil bir temsile kavuşturulmasına yönelik taahhütlerimizi tekrarladık" dedi.

Bolivya Devlet Başkanı Morales: "Venezuela, iktisadi sorunlarına rağmen bağımsızlığını savunan bir ülkedir"

Bolivya Devlet Başkanı Morales de Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek önümüzdeki haftalarda Bolivya Büyükelçisi’nin Türkiye’de göreve başlayacağı bilgisini paylaştı.

Bolivya Devlet Başkanı Morales, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Venezuela ile ilgili görüşlerine katıldığını belirterek, "Başka askerî müdahaleye maruz kalmış ülkelerle ilgili de aynı şekilde düşünüyoruz. Venezuela’nın devletini, hükûmetini, halkını çok iyi tanıyorum, Venezuela halkı da devrimci bir halktır, iktisadi sorunlarına rağmen bağımsızlığını ve devlet egemenliğini savunan bir ülkedir ve Venezuela halkının onurunu ve kimliğini savunan bir ülkedir ve bu yüzden onları destekliyoruz" diye konuştu.

Bolivya’nın kendi doğal kaynaklarına katma değer vermeye başladığını belirten Bolivya Devlet Başkanı Morales, "Lityum sanayileşmesine de başladığımızı ifade etmek istiyorum. Biliyorum ki Türkiye bu büyük sanayinin bir parçası olmak istiyor, bunu biliyorum. 2030 yılına yönelik planlar bunlar, 41 lityum tesisi kuracağız, lityum, hidroksit, katot, batarya tesisleri, potasyum klorür tesisleri iki bölgede, Oruro ve Potosi’de yapılacak, kurulacak. Potosi’de en fazla tesisi kuracağız ve bazı malların üretimini de başka tesislerde gerçekleştireceğiz. Ve lityum alt ürünleri için de farklı tesisler, 7 tesis kuracağız, bunlar eczacılık alanında da, ilaç sektöründe de hizmet verecek. Başka ülkeleri, Türkiye’yi de ekliyoruz bu anlamda" sözlerine yer verdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler