Borcu olan olmayan bölge halkının cezalandırılması kabul edilemez

Borcu olan olmayan bölge halkının cezalandırılması kabul edilemez

​HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, DEDAŞ'ın ticaret mantığıyla hareket etmemesi gerektiğini belirterek, elektrik kesintileriyle bölge halkının cezalandırdığını söyledi.

Dicle Edaş, bölgede bazı çiftçilerin borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle yaptığı elektrik kesintilerine tepkiler giderek artıyor. Elektik kesintisiyle tüm bölge halkının cezalandırıldığını belirten HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, DEDAŞ'ın ticaret mantığıyla hareket etmemesi gerektiğini vurguladı.  

Gelen şikâyetler üzerine köylerde yaptıkları incelemelerde gördükleri tablonun çok vahim olduğunu belirten Kavan, DEDAŞ'ın sadece borcu olanının değil, meskenler dahil bütün elektrikleri kestiğini ifade etti. Kavan, vatandaşların en temel hakkı olan elektrik kesintisi nedeniyle suyunda akmadığını söyledi.

"Sadece araziler değil meskenlerde de elektrik kesintisi var"

Köylerde elektrik kesintisi şikayetleri üzerine bir heyetle kırsal kesimlere geldiklerini söyleyen Kavan, gördükleri tablonun gelen şikâyetlerden daha vahim olduğunu belirtti.

Kavan, "Köylülerin sorunu sadece arazilerle ilgili değil, artık içme suyu bulamadıklarını arabası olan arabalarıyla arabası olamayan komşularının arabasıyla Kızıltepe ilçe merkezine gidip içme suyunu oradan temin ettiklerini gördük. Bu çok vahim bir tablodur. Dicle EDAŞ’ın meskenlerin elektriğinin kesilmediği sadece kuyuların elektriği kesildiği yönünde ifadeleri vardı ama geldiğimizde sadece arazilerin değil, meskenlerde de elektriklerin kesik olduğu ve bundan dolayı köylerin su kuyularının çalışmadığını gördük. Dicle EDAŞ sadece borcu olan çiftçilerin elektriğinin kesildiği ama vatandaşlarla yaptığımız görüşmede ve gördüğümüz tablo sadece borçlu olanlar değil adeta tüm köylünün cezalandırıldığını kuyuların çalıştırılmaması için elektriğin tek faza indirildiğini gördük." dedi.

"Dicle Edaş bölgede ticaret mantığıyla hareket edip bölge halkını adeta cezalandırdığını bizzat gördük"

Mahsulün gübrelendiği ve suya ihtiyacının olduğu bir dönemde elektrik kesintisine gidilmesi ciddi zararları beraberinde getireceğine dikkat çeken Kavan, bölge halkının çoğunluğunun geçim kaynağının tarım olduğunu bu süreçte kesintiye gidilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

"Borcu olan olmayan bölge halkının cezalandırılması kabul edilemez"

Kavan son olarak şunları söyledi: "Özellikle bunu da ifade etmek istiyorum. Saha da gördüğümüz sadece borçlular değil, borcu olmayanların da elektriğinin kesildiği bundan dolayı kuyuların çalışmadığı ve sadece araziler değil, meskenlerinde susuz kaldığını gördük. Bu kabul edilemez bir şeydir. HÜDA PAR olarak böyle bir uygulamanın adeta bir çöl kanunu olduğunu ve yanlış olduğunu söylüyoruz. Çünkü su ve elektrik insanın en temel hakkıdır. Kimsenin bunu engellemeye hakkı yoktur. Birileri borçlu olabilir, cezaları olabilir bunun yasal yolları açıktır. Fakat yasal yolları uygulamayıp borcu olan olmayan bütün bölge halkının cezalandırılması kabul edilemez."

"İçme suyunu Kızıltepe ilçe merkezinden bidonlarla getirtiyoruz"

4 gündür elektrik ve su olmadığı için mağdur olduklarını belirten Hacı Ahmet Yılmaz, yetkililere seslenerek, Dicle Edaş’ın borcu olmayanları borcu olanların ateşiyle yaktığını söyledi.

Yılmaz,"Şu an benim borcum yok ama köyün suyu olmadığından mağdur oluyorum. Sabahları bidonları alıp arabayla Kızıltepe’ye gidip içme suyu getiriyoruz. Elektrik ve su olmadığı için gençler, çocuklar herkes Kızıltepe ilçe merkezine gitmiş, biz ihtiyarlar kalmışız. Ekinler kurumak üzeredir. Ekinler milli gelirdir, kurusa facia olur. Su ve elektrik istiyoruz bizde bu ülkenin vatandaşıyız. Bu devletin kimliğini taşıyoruz. Susuzluktan ölelim mi? Su varsa her şey var su yoksa bütün dünya senin olsa hiçbir fayda sağlamaz. İnşallah yetkililer sesimizi duyup sorunumuzu halleder." ifadelerini kullandı.

Hayvanlar susuz kaldı

Süreyya Yılmaz ise elektrik ve su olmadığı için içme sularının olmadığını, hayvanlarının susuz kaldığını, ne çocuklarını ne de bulaşık ve çamaşır yıkayabildiklerini belirtti.

"HÜDA PAR dışında kimse sıkıntınız var mı diye sormadı"

Dicle Edaş’ın kuyular çalışmasın diye elektriği tez faza indirdiğini bundan dolayı ne köyün ne de arazilerin kuyularının çalışmadığını söyleyen Hasan Yılmaz ise şunları söyledi:

"Önemli olan köyün içme suyu kuyusudur. Ekinlerin olmasa kurur gider ama içecek suyumuz yok. Sabah namazına kalktım abdest alacak su yoktu, böyle bir duruma düşmüşüz. 4 gündür perişan haldeyiz. Bizde bu memleketin vatandaşıyız askerliğimizi yapmışız ve ülkeye ne hizmet gerekmişse yapmışız. Bu ülke için bir hizmet olursa yapmaya hazırız ama 4 gündür elektriğimiz, suyumuz yok perişan bir haldeyiz ne yetkililerden ne de siyasi partilerden kimse gelip sıkıntılarımızı sormadı. İlk defa HÜDA PAR gelip sorun ve sıkıntımızı dinliyor. Bundan dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Allah onlardan razı olsun." (Mehmet Aslan-İLKHA) 












































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler