Bosna "Bilge Kral" Aliya'yı andı

Bosna "Bilge Kral" Aliya'yı andı

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, vefatının 10'uncu yıl dönümü nedeniyle mezarı başında düzenlenen törenle anıldı

Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, vefatının 10'uncu yıl dönümünde Kovaçi Şehitliği’ndeki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikimi sebebiyle ‘Bilge Kral’ olarak anılan İzzetbegoviç’in mezarı başındaki törene, Aliya'nın oğlu ve Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, merhumun kurduğu ve ülkedeki Boşnakları temsil eden en büyük siyasi parti olan Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Süleyman Tihiç, Fransız yazar Bernard Henry-Levy, partililer, çok sayıda Bosna Hersek Ordusu mensupları, savaş döneminin komutanları ve vatandaşlar katıldı.

Merhum İzzetbegoviç'in mezarı başındaki törene katılanlar, mezara çiçek bırakıp saygı duruşunda bulundu ve dua etti.

Törenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakir İzzetbegoviç, babası rahmetli Aliya İzzetbegoviç'in iyi bir baba, adam, dost olduğunu ve ondan çok şey öğrendiğini söyledi.

Akif Emre  Akif Emre
 Aliya: Yüzünde gölgesi olmayan bilge

Hayatımda hiçbir faninin cenaze namazını kılmak için bu kadar uzun süre beklemedim.

Hiçbir Müslümanın cenazesine katılmak için bu kadar uzak yere gitmedim.

Hayatımda hiç bu kadar uzun süre, gün boyu, sabahın erken saatinden neredeyse akşama kadar on binlerce kişinin bu kadar şiddetli yağmur altında topluca ıslandığına, rahmeti umarcasına beklediğine tanık olmadım.

Bizzat kendim hiçbir zaman bu kadar şiddetli bir yağmurda ıslandığımı hatırlamıyorum.

Saraybosna'da Aliya'yı uğurlamak için dağ köylerinden, uzak kasabalardan, diasporadan binlerce Müslüman meydanda toplanmıştı. Muhteşem bir yağmur yağıyordu. Yağmur rahmetti; bir kez daha tecelli etmişti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren o gün adeta gök delinmiş de rahmetini boşaltıyordu Saraybosna'ya. Hem fiziki anlamda hem manevi anlamda bir rahmet sağanağı vardı.

Oysa biliyorum ki, Aliya'yı uğurlamaya gelenler arasında ona kırgın hatta kızgın olanlar, 'baba' diyen büyük kesimin yanında onu eleştirenler, beklediklerini bulamayanlar da vardı. Önemli bir kısmı onun dünya görüşünü paylaşmayan, hatta tam zıddı siyasal görüşlerden gelen Boşnaklardı.DEVAMI

Oğul İzzetbegoviç, ''Babamdan, affetmeyi öğrendim. Kendisi, hayatının 17 yılını cezaevinde ve savaşta geçirdi. Aliya, hayatının son 10 yılında sadece devleti yönetti. Haberleri okuyup takip eder, ilgili insanlarla irtibata geçerdi. Her şeyini halkı ile paylaşırdı'' dedi.

Aliya'nın mezarı başındaki törenin ardından, merhum için Kur'an-ı Kerim okundu. Merhum cumhurbaşkanı İzzetbegoviç'in vefatının 10onuncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında bu akşam da Ulusal Tiyatro binasında anma töreni düzenlenecek. Törende, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Styepan Meşiç, Fransız yazar Henry-Levy ve Aliya'nın yakın arkadaşı Prof. Dr. Hilmo Neimarliya konuşma yapacak.

ALİYA

Bosna-Hersek'in kuzeybatısındaki Bosanski Şamac şehrinde 1925'te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan, Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın kurucusu oldu.

Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren Aliya İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı. Aliya İzzetbegoviç, Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı'nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990'da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurdu, Bosna'da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da halkına önderlik etti.

Bosna-Hersek halkı, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya İzzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna-Hersek'in siyasi sınırlarını korudu.

"Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003 tarihinde vefat etti. İzzetbegoviç, Saraybosna'da düzenlenen ve yüz binlerce insanın katıldığı cenaze töreninin ardından, Bosnalı şehitlerin yattığı Saraybosna'daki Kovaçi Şehitliği'ne defnedildi.

http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=277625

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.