Bosna'da İzzetbegoviç kazandı

Bosna'da İzzetbegoviç kazandı

Bosna Hersek'te Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyeliği için Bakir İzzetbegoviç, Hırvat üyeliği için Dragan Çoviç ve Sırp üyeliği için Mladen İvaniç kazandı

Bosna Hersek Merkezi Seçim Komisyonu (CIK), dün yapılan devlet başkanlığı ve meclis seçimlerine dair resmi olmayan sonuçları açıkladı.

CIK Başkanı Styepan Mikiç, düzenlediği basın toplantısında, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyeliği için Bakir İzzetbegoviç, Hırvat üyeliği için Dragan Çoviç ve Sırp üyeliği için Mladen İvaniç'in önde olduğunu söyledi.

Mikiç, konseyin Boşnak ve Hırvat üyelerinin seçildiği Bosna Hersek Federasyonu'nda oyların yüzde 92.61, Sırp üyenin seçildiği Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki oyların ise yüzde 90.24'ünün sayımının tamamladığını kaydetti.

CIK tarafından açıklanan sonuçlara göre, Demokratik Eylem Partisi (SDA) adayı Bakir İzzetbegoviç ve Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) adayı Dragan Çoviç rakipleriyle arasındaki farklı dün geceye oranla artırırken, konseyin Sırp üyeliği için dün gece önde olan Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik'in liderliğini yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğinin (SNSD) adayı Jelyka Tsviyanoviç, diğer Sırp aday Demokratik İlerleme Partisi (PDP) Genel Başkanı Mladen İvaniç'in gerisine düştü.

Resmi olmayan sonuçlara göre, konseyin Boşnak ve Hırvat üyeliği için İzzetbegoviç ve Çoviç'in isimleri kesinleşirken, konseyin Sırp üyeliği için Tsviyanoviç ile İvaniç arasındaki yarışın son ana kadar devam edeceği belirtiliyor.

Bu arada, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı seçimlerinde de kullanılan oyların yüzde 85,47'sinin sayımı tamamlandı. Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı ve SNSD lideri Milorad Dodik'in aynı görev için yeniden aday olduğu seçimlerde sayılan oylardan 264 bin 51, Sırp Demokrat Partisi'nin adayı Ognyen Tadiç'in ise 253 bin 211 oy aldığı bildirildi.  

MECLİS SEÇİMLERİNDE SON DURUM 

CIK tarafından açıklanan sonuçlara göre, Bosna Hersek Meclisi seçimlerinde de SDA, SNSD ve HDZ'nin önde olduğu görüldü.

Bosna Hersek Federasyonu'ndaki oyların yüzde 75'inin sayımı tamamlanırken, sayılan oyların yüzde 27.81'ini merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurucusu olduğu SDA, yüzde 15.09'unu Jelyko Komşiç'in liderliğini yaptığı Demokratik Cephe (DF), yüzde 14.43'ünü Fahrudin Radonçiç'in genel başkanlığını yaptığı Daha İyi Gelecek Birliği (SBB), yüzde 12.21'sini ise Hırvat lider Dragan Çoviç'in liderliğindeki HDZ koalisyonu aldı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki oyların ise yüzde 82.84'ünün sayımının tamamlandığı, sayılan oyların yüzde 39.58'ini SNSD, yüzde 33.50 Sırp Demokratik Partisi (SDS) ve yüzde 7.93'ünü Demokratik İlerleme Partisi (PDP) aldı.

Bosna Hersek Federasyonu'nunda beş seçim bölgesinden üçünde SDA'nın, birinde DF'nin diğerinde de HDZ'nin önde olduğu, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki üç seçim bölgesinden ikisinde ise SNSD'nin, diğerinde de SDS'nin önde olduğu bildirildi.

Öte yandan, kantonlar düzeyinde ise Bosna Hersek Federasyonu'ndaki 10 kantonun altısında SDA'nın, dördünde ise HDZ'nin önde olduğu kaydedildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.