BTC'den sevk edilen petrol 2 milyar varile ulaştı

BTC'den sevk edilen petrol 2 milyar varile ulaştı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattından dünya piyasalarına sevk edilen petrol miktarının 2 milyar varile ulaşması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın BTC'den daha kapasiteli kurulduğunu s

ADANA - Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan dünya piyasalarına sevk edilen petrol miktarının 2 milyar varile ulaşması dolayısıyla BTC Ceyhan Deniz Terminali'nde "BTC'de 2 Milyar Varil Sevinci" adında tören düzenlendi.

 

Düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Mustafa Büyük, Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, BOTAŞ İnternational Limited (BİL) Şirketi Genel Müdürü Mehmet Atıf Çay, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji koridoruyla Türkiye'nin her geçen gün daha da önemli hale geldiğini vurgulayarak; "Bundan sonra yapacağımız TANAP projesi bunlardan bir tanesi olacak. Türkiye'nin doğusunda ve kuzeyinde dünya rezervlerinin yüzde 70'i bulunuyor. Hemen batımızda da bunun tüketim noktalarının neredeyse yüzde 70'i bulunuyor. Bizim bir köprü ülke olarak burada bulunuyor olmamızın haricinde stratejik olarak da yapacaklarımızın olduğunun bilinmesi lazım.” dedi.

 

“Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan avantajları son derece yerinde kullanacak.” diyen Yıldız, “Bugün Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın BTC'den daha kapasiteli kurulduğunun gözlerden kaçtığını biliyorum. 70 milyon ton civarında Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın kapasitesi var. Tam boruların dolmuş olması haliyle BTC'nin de 50 milyon tonluk kapasitesi var. Ama şuana kadar sevk ettiği miktara bakıldığında BTC 2 milyar varillik kapasiteye ulaşmış durumda. Bugünkü rakamlarla bu 200 milyar dolarlık bir ciro demektir. Bu çok ciddi ve büyük bir rakam” şeklinde konuştu.

 

BOTAŞ İnternational Limited (BİL) Şirketi Genel Müdürü Mehmet Atıf Çay, 8 yıl gibi süreçte Türkiye’nin ayrıca kazanım elde ettiğini belirterek, 2 milyar varil rakamına ulaşılmasıyla, rakamların ve hedeflerin de büyüdüğünü belirtti. Sevk ettikleri ham petrolde 2 bin 600 tankere ve 2 milyar varile ulaştıklarını ifade eden Çay, “En büyük hedefimiz sağlıklı ve emniyetli bir şekilde bu hedeflerimizi gerçekleştirmek. Çevreye en küçük bir olumsuz etki yapmadan bu çalışmaları yürütmek. Tüm arkadaşlarımızla birlikte hamdolsun bu titizlikle çalışmalarımızı yaptık ve bu başarıyı elde ettik.” dedi.

 

Vali Mustafa Büyük ise, Ceyhan enerji bölgesinin stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Ekonomik olarak ülkenin geleceğini belirleyen çok önemli etkinliklerin yapıldığı bir bölgede bulunduklarını dile getiren Vali Büyük, “İnşallah enerji bölgesi olarak burayı daha iyi noktalara getireceğiz. Dünyada ülkemizin güçlü ve zengin olmasının ne kadar önemli olduğunu fark ettiğimiz bu günlerde buna da vesile olacak çalışmaları gerçekleştirmiş olacağız.” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve diğer protokol üyeleri, BTC Boru Hattı iskelesine giderek, petrol nakli yapılan alanda incelemede bulundu. (Yunus Emre - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler