BTK'dan Wikipedia açıklaması

BTK'dan Wikipedia açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan yapılan açıklamada, Wikipedia'nın, yasa dışı içerikleri ısrarla yayınlanmaya devam ettiği bildirildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK), erişim yasağına konu makalelerin değiştirildiğini açıklayan Wikipedia'nın, yasa dışı içerikleri ısrarla yayınlanmaya devam ettiği bildirildi.

Konuyla ilgili BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, "17.01.2018 günü basın organlarında, Wikipedia yetkililerinin 'erişim yasağına yol açan makaleler değiştirilmesine rağmen erişim yasağının devam ettiği' şeklinde açıklama yaptıklarına dair haberler yer almıştır. Yapılan açıklamalarda Wikipedia’nın kamuoyunu yanlış yönlendirme ve algı oluşturma amaçlı bilgiler paylaştığı görülmektedir." denildi.

Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi "terör örgütleri" ile işbirliği içerisinde göstermeye çalıştığı belirtilen ve bu amaçla erişim engelinin uygulandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış, ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır. Erişim engelleme kararı sonrası Wikipedia yetkilileri ile yapılan müteaddit toplantılarda Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde göstermeye çalışan ve kendi politikalarına da açık bir şekilde aykırılık teşkil eden içerikler kendilerine defalarca bildirilmiştir."

Yapılan kontrollerde yasadışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam edildiği bildirilen açıklamada, "Wikipedia’ya bildirilen yasadışı içerikler iddia edilenin aksine günlük olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Ancak makaleler üzerinde yapılan kontrollerde yasadışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir. Süreç kurumumuzca titizlikle takip edilmekte olup erişim engelleme kararının kaldırılması ile ilgili takdir bağımsız adli mercilerdedir." ifadeleri kullanıldı.  

Açıklamada, Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği değerlendirildiği ifade edildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.