Bu beldenin çocukları da okumak istiyor

Bu beldenin çocukları da okumak istiyor

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Gürbüz Beldesi'nde okullarının bakımsız olduğunu ve öğretmen açıklarının olduğunu dile getiren belde sakinleri yetkililerden seslerinin duyulmasını istedi.

DİYARBAKIR - Diyarbakır merkeze 60, Hani ilçesine ise 8 Km uzaklıkta bulunan yaklaşık 5 bin nüfuslu Gürbüz Beldesi sakinleri okullarının bakımsız olduğunu ve öğretmen açıklarının olduğunu ifade ederek, yetkililerden yardım istedi.

 

Köylerindeki ilk ve ortaokulun bakımsız olduğunu, okulun çevresini saran bir duvarın dahi bulunmadığını, okullarının camlarının kırık olduğunu dile getiren köylüler, 21 öğretmen eksiklerinin olmasından dolayı çocuklarının 2 haftadır okula gitmediklerini söylediler.

 

Köy çocukları ise yetkililere seslenerek, okumak istediklerini ve bunun için okullarına öğretmen istediklerini söylediler.

 

'21 öğretmen açığı var'
Gürbüz İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Yıldız, Okul Müdürü ile görüştüklerini, ilkokul ve ortaokul olmak üzere okullarında 21 öğretmen açığı olduğunu tespit ettiklerini söyleyerek, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti.

 

Öğretmen açıklarının 11'inin ilkokul, 10'unun da ortaokulda olduğunu söyleyen Yıldız, " Gürbüz ilk ve ortaokulunda toplamda 1650 öğrenci bulunmakta. Okulların iki haftadır açık olmasına rağmen öğretmen açığı giderilemediği için öğrenciler okula gelmemekte. Böyle eğitim olmaz, bu eğitimi kabul eden varsa bilmiyorum ama biz kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

 

'Ücretliler dahi gelmedi'
MEB'e bağlı 147 şikâyet hattını aradığını ve kendisine bir hafta sonra sorunun çözüleceğini söylediklerini dile getiren Yıldız, "Sorunumuzu kadrolu öğretmenler ile değil ücretli öğretmenler ile çözeceklerini sonradan öğrendim. Fakat ücretli öğretmenlerde gelmedi. Ücretli öğretmenlerin gelmesi için de kaymakamın onayının beklendiği söyleniyor." şeklinde konuştu.

 

AB yolunda olan bir ülkede eğitim açısından bunu skandal olarak değerlendiren ve böyle bir durumun olmasının utanç verici bulduğunu sözlerine ekleyen Yıldız, yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmeleri gerektiği çağrısında bulundu.

 

Gürbüz Ortaokulu Okul Aile Birliği Başkanı Cumali Kaya ise okullarının eksikliklerinin sadece öğretmen olmadığını her iki okulunda bakıma ihtiyaçları olduğunu söyleyerek, bu okullarda ders görmenin zor olduğunu söyledi.

 

'Okulların durumu içler acısı'
Okullarının camlarının kırık, çevresinin de duvarlarla örülü olmadığını belirten Kaya, " Duvar niyetine yapılan teller kopmuş okul içerisine giren çıkan belli değil. Duvar olmadığı için çocuklarda sürekli yola çıkıyor, bir araba geçerse çocuklara çarpabilir. Okulun çevresinin açık olması çocuklarımız için tehlikelidir. Çocuklar dersteyken okulun içine boş boş gezen gençler gelerek onları rahatsız ediyor. Öğretmenlere ve çocuklara zarar veriyorlar. Çevre duvarı olduğunda bunların okula girmesi engellenecek." ifadelerini kullandı.

 

Kaya son olarak, çocuklarının okumalarını istediklerini ve yetkililerin seslerine kulak vermesi gerektiğini söyledi.

 

3 çocuğunun okuduğunu belirten veli Metin Yıldırım, okulların iki haftadır açıldığını ama bazı çocuklarının okula gitmediğini söyleyerek, yetkililerden öğretmen açığının giderilmesi için yardım istedi.

 

'Çocuklara bayağı harcama yaptık ama öğretmen yok'
5 çocuğunun okuduğunu ama öğretmen eksikliğinden dolayı iki haftadır okula gitmediklerini söyleyen bir başka öğrenci velisi Metin Çokça ise, çocuklarına bayağı okul harcaması yaptıklarını ama ders verecek kimsenin olmadığını belirtti. Böyle sorumsuzlukları kabul etmeyeceklerini de ifade eden Metin Çokça, "Batıda her okulda öğretmen var neden bizim burada yok, batıdaki okullara nasıl değer veriliyorsa bizim okullarımızı da aynı şekilde değer verilsin. Çocuklarımız da eşit şekilde ders görsün. Ayrıca okulun duvarları yok, ilgilenen kimse yok, okulun içi boyasız, camlar, kapılar kırık bu sorunların giderilmesini ve acil öğretmen ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz." dedi.

 

'Kaymakam neden ücretlileri göndermiyor'
Beldeye atanması gereken ücretli öğretmenlerin kaymakamlıkta bekletildiğini iddia eden veli Veysi Aslan, " Buraya gelmesi beklenen ücretli öğretmenler başvuru tarihleri sona ermesine rağmen Hani kaymakamlığında görevlendirmeleri bekletiliyor. Buradan kaymakama sesleniyorum, bu okulda kendi çocuğu olsaydı yine böyle mi davranırdı. Bizim sesimize kulak vermesini ve sorunlarımızı bir an önce çözmesini istiyoruz." talebinde bulundu.

 

Aslan son olarak, okullarının ihtiyaçlarını veliler olarak gidermeye çalıştıklarını sözlerine ekleyerek artık okula yardım edecek güçlerinin olmadığını, devletin bu duruma el atmasını istedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler