Bu coğrafyada hesaplar kan ve petrol üzerine yapılmış

Bu coğrafyada hesaplar kan ve petrol üzerine yapılmış

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu coğrafyanın çok önemli bir coğrafya olduğunu belirterek, bu coğrafyada bir taraftan yaşatmak bir taraftan ise kan, petrol ve enerji üzerine yapılmış hesapların olduğunu söyledi.

Gaziantep’te düzenlenen "Uluslararası Gastronomi Festivali" etkinliklerine katılmak üzere kente gelen 22 kardeş şehir belediye başkanıyla buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünya barışına yönelik birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajı verdi.

Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu coğrafyanın çok önemli bir coğrafya olduğunu belirterek, "Bulunduğumuz coğrafyada bir taraftan yaşatmak bir taraftan ise kan, petrol ve enerji üzerine yapılmış hesaplar var." dedi.

"Hesaplar kan, petrol ve enerji üzerine yapılmış"

Bu coğrafyanın Mezopotamya ve Akdeniz'in ortasında Ortadoğu'nun ana damarında olan bir coğrafya olduğunu belirten Şahin, "Bu coğrafyada her zaman için bir taraftan hesaplar yaşatma üzerine diğer taraftan ise hesaplar kan, petrol ve enerji üzerine yapılmış. Şu anda bir tarih yazılıyor. Yaşatanlar ve öldürenlerin tarihi yazılıyor. Şu anda bir tarih yazılıyor. İyilerin ve kötülerin tarihi yazılıyor. O yüzden bu zor zamanda ‘Ben Türkiye ile kardeşim, ben Gaziantep'in kardeşiyim, ben Anadolu’nun kardeşiyim. Dünya kardeşliği ve barışı için buradayım’ diyen değerli kardeşlerime çok teşekkür ediyorum ve Allah sizden razı olsun." dedi.

Gaziantep’in 22 tane kardeş şehri olduğunu hatırlatan Şahin, bugün de Belarus'un Başkenti Minsk’le kardeş şehir protokolü imzaladıklarını ve bu sayıyı 23’e çıkardıklarını belirterek, "Kardeşlik, kardeşlik hukuku bizim bugün 23’ncü kardeşimiz. Benim öz iki kardeşim var. Ama 23 kardeşim ille aynı karında olmamıza gerek yok. Aynı hedefe kilitleniyorsak, aynı pencereden bakıyorsak ve aynı iddiamız varsa hepimiz öz kardeşizdir. Hepimizin çocukları ile ilgili geleceği ile ilgili ve torunlarımızın daha güzel bir dünyada yaşaması için aynı iddiamız ve hedefimiz varsa hepimiz ayni öz kardeş gibi karın kardeşliği gibi kardeşiz ve bütün dünyaya kardeşliğin daha da güçlenmesi için bir mesaj vermek için buradayız. Biz bunu taçlandırmak için bugün uluslararası bir gastronomi festivali için ve Minsk’in kardeşliğini de hepinizin şehadetinde imza atmak için buradayız." ifadelerini kullandı.

"Beş antik kenti olan bir medeniyetin harmanıyız"

"Hep birlikte insan olmanın ortak paydasıyla yapacak çok işimiz var." diyen Şahin, "Bizler bunu neden yapıyoruz? Çünkü beş antik kenti olan bir medeniyetin harmanıyız. Biz bunu neden yapıyoruz? Bugün kilisesiyle, havrasıyla ve camisiyle birlikte yaşamanın en önemli bölgesi olan Gaziantep'te bizler bunu yapıyoruz. Bunu neden yapıyoruz? Diliniz, dininiz, cinsiyetiniz ne olursa olsun ötekine saygı ile insan haklarına ve demokrasiye ihtiyacımız var. Hep birlikte insan olmanın ortak paydasıyla da yapacak çok işimiz var diye bunu yapıyoruz. O yüzden biz kardeşliği yalnızca kâğıt üzerinde de bırakmıyoruz. Bugün yeni bir kardeşimizin eğitimde önemli seferberlikler yaptık. Gençlerimizin eğitim ile ilgili biz bir araya getirdik. Ticarette çok önemli işbirlikleri yaptık. Meslek örgütlerini bir araya getirdik. Çok önemli ticari anlaşmalar yaptık ve bunların hepsini biriktire biriktire ‘Gastronomi’nin ve UNESCO’nun onayını aldık. 161 şehrin bugün herkesin temsilcisi olduğu bunun içinde olmak öyle çok kolay değil." şeklinde konuştu.^

"UNESCO onayını alan nadir şehirlerden bir tanesiyiz"

Şahin, "Uluslararası Gastronomi Festivali" ile dünya genelinde 116 şehir arasına girerek UNESCO’ya dahil olan Gaziantep’i bir kez daha uluslararası arenaya taşıyacaklarının altını çizerek, "Sofra deyip geçmeyeceksin. Sofra kardeşliktir, sofra birleştirmedir, sofra medeniyettir. Dolayısıyla bir ve beraber olarak oturduğumuz o sofrada kardeşliğimizi biz nasıl daha güçlü tutalım diye UNESCO onayını aldık. UNESCO onayını alan nadir şehirlerden bir tanesiyiz. Bugün iki tane geçici listede, Çingene kızının o üç boyutlu bakışıyla UNESCO’dayız. Yesemek’te dünyanın en eski açık hava müzesi için UNESCO’dayız. Bugün lezzetin başkenti için UNESCO’dayız. Ama çok daha yakın tarihte çok önemli bir livaslar yani kasteller içinde UNESCO'ya girdik. Bu şehirde her dönemde yerin altı olduğu kadar yerin üstünde de büyük bir kültür ve tarih var." diye konuştu.

Gaziantep’te, Antep fıstığı, Antep işi, baklava, kutnu kumaşı, bakır, sedef el işçiliği, beyran, yuvalama, fıstık ezmesi, lahmacun, tırnaklı pide, bulgur, firik, katmer, köy kahkesi, şiveydizi, muska ve peynir gibi coğrafi işaretli 18 ürün bulunduğunu aktaran Şahin, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Dülük Antik Kenti, Hitit’lerin mirası Karkamış, Rum Kale ve 3 bin yıllık heykel atölyesini de barındıran Yesemek Açık Hava Müzesi, tarihi milattan önce 300’lere dayanan Zeugma kalıntıları, Zooloji ve Doğa Müzesi gibi bölgenin arkeolojik ve tarihi zenginliğini yansıtan müzeleri ve yüzyıllara meydan okuyan bir kalesi ve 3 büyük dini bir mozaik gibi bir arada tutan tarihi cami, kilise ve havralarıyla muazzam bir tarih ve kültür zenginliğini barındıran Gaziantep, UNESCO’nun dünya üzerinde titizlikle seçtiği Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılan 116 şehirden biri olmayı başardı."

Programda, 23 ülkeden kente gelen bazı belediye başkanları da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Belarus'un Başkenti Minsk arasında ise kardeş şehir protokolü imzalandı.

İmzalanan protokolle 23’ncü kardeş şehri olarak belirlenen Minsk’le ekonomi, ticari ve kültürel açıdan ortak çalışma kararı alındı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.