Bu fuar Adıyaman için büyük bir kazanım

Bu fuar Adıyaman için büyük bir kazanım

Adıyaman'da açılan Tarım ve Gıda Fuarının kent için büyük bir kazanım olduğunu belirten firmalar, öte yandan fiyatların geçen seneye oranla yüksek olmasından da şikâyet ettiler.

Adıyaman'da 4'üncü Tarım ve Gıda Fuarı açıldı. Fuarda stant kuran firmalar, bu organizasyonu kent için büyük bir kazanım olarak görürken, öte yandan fiyatların yüksek olmasından dolayı satışların istenilen düzeyde olmamasından dolayı yakındılar.

Fuarın Adıyaman'a büyük bir katkısının olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Gani Bereket, "Fuar Adıyaman için çok önemlidir. Tarım kenti Adıyaman için daha da önemlidir. 4'üncüsünü düzenliyoruz. Her geçen yıl üzerine gelişen bir fuar oluyor. Adıyamanlı çiftçilerimiz gerçekten fuara hasrettir. Fuarla beraber her türlü teknolojiyi, son gelişmeleri, tarımdaki çağı yakalamaya çalışıyoruz. Gerçekten çok faydalı oluyor. Oldukça iyi bir ziyaretçi, bilinçli bir ziyaretçi var. Dolayısıyla fuarların önemi burada çok daha önem arzediyor. Çiftçimiz açısından da çok güzel. Hava şartları fuarı biraz etkiledi ama olsun bu hava şartlarına rağmen çiftçimizin bizi yalnız bırakmaması bizi sevindiriyor. Dolayısıyla üretimi tercih eden bütün çiftçilerimize teşekkür ediyoruz. İnşallah bu ekonominin darboğaza girdiği dönemde üretimin en önemlisi alanı olan tarladan sahaya kadar olan bütün yöntemlerin gösterildiği bir fuarda olmak gerçekten bizi çok mutlu ediyor." dedi.

"Son zamanlarda doların dalgalanması ile beraber gerçekten tarıma dayalı ürünlerde, makinalarda özellikle dışarıdan alınan ürünlerde büyük bir fiyat artışı oluşmaya başlayınca, bu ister istemez tarladaki, bahçedeki ürünleri de etkiledi." şeklinde konuşan Bereket şunları söyledi:

"Vatandaş bize soruyor domates niye pahalandı? Domates durduk yere pahalanmadı. Domatesi üreten materyallere gelen üretimdeki miktar artışlarından kaynaklı domates veya soğanın fiyatı arttı. Bu tamamen dünyadaki global ekonominin, doların artmasıyla alakalıdır. Bizim de yurt dışına bağımlı olduğumuz bazı ürünler var."

"Çiftçide para olmayınca biz de etkileniyoruz"

Tüm alanların birbiriyle bağlantılı olduğunu belirten traktör satıcısı Hüseyin Taştan, fuar ile ilgili olarak "Adıyaman fuara susamış bir ilimizdir. Adıyaman için hem maddi hem manevi olarak katkıları olan fuarın çiftçilerin bilinçlenmesi açısından da çok büyük katkıları oluyor. Çiftçimizin manikaları tanımasına katkı sunuyor. Geçen seneki fuar daha canlıydı. Çiftçimizin beklentisi çok büyüktü. Geçen seneye göre satışlarımız iyice azalmış, yüzde beşe inmiştir. Geçen sene 120 bin liraya sattığımız bir traktör bu sene 220 bin lira olmuş durumda. Çiftçimizin de geliri sabit olduğundan satışlarda istenilen düzeyde değildir. Vatandaşların tütünü elinde kalınca ekonomik sıkıntı yaşadılar.  Bundan dolayı ceplerinde para olmayınca hem çiftçi açısından hem de bizim açımızdan iyi olmadı." ifadelerini kullandı.

Tarım malzemeleri satan Ali Cebe "İki sene öncesine kadar fiyatlarımız normal düzeyde gidiyordu. Bu sene içerisinde fiyatları yüzde otuz düşürdük. Yani karımızdan zarar ettik." dedi.

Doğal solucan gübresi satan Selim Demiral ise şunları söyledi: "Organik solucan gübresinin tanıtımını yapmak için stant açtık. Topraklarımızın kanserden kurtulması için tamamen doğal hiçbir şekilde kanserojen madde içermeyen solucan gübresini çiftçilerimize tanıtarak bu konuda bilinçlenmelerini sağlayacağız. Fuar bu anlamda Adıyaman için büyük bir kazanımdır." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.