Bu yıl buğday ve saman fiyatları artacak

Bu yıl buğday ve saman fiyatları artacak

Gaziantep'in son yılların en kurak dönemini yaşadığına dikkat çeken Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı, kuraklık dolayısı ile buğday üretiminde geçen yılki oranın yakalanamayacağını söyledi.

Bu yıl Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Gaziantep’te de mevsimin çok kurak geçmesi birçok üründe ürün kaybına sebep oldu. Buğdayı yetiştirme zamanında yağmur yağmamasından dolayı oluşan verim düşüklüğü çiftçiye büyük bir oranda zarar ettirdi.

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, bu yılki kuraklığın Gaziantep’teki yansımalarını İLKHA’ya değerlendirdi. Yiğit, kuraklık dolayısı ile buğday üretiminde geçen yılki oranın yakalanamayacağını söyleyerek bu yıl buğday ve saman fiyatlarında artışlar olacağına dikkat çekti.

Buğday üretiminde en büyük zararın yağışların istenilen zamanda yağmamasından kaynaklandığını belirten Yiğit, “Bu yıl mevsimin kurak geçmesinden dolayı buğday kaybı yaşadık. İklim olayları ürün kaybında baş aktör oldu. Yalnız buğday değil birçok ürün türünde kayıp yaşandı. Bu kuraklık birçok ürüne yansıdı.”dedi.

Çiftçilerin tek umudunun son yağışlar olduğunu ancak beklenen yağışın olmadığını belirten Yiğit, “Geçen yıla oranla bu yıl daha kurak geçti. Çiftçilerimiz bu kuraklıktan çok etkilendi. Güneydoğu’nun özellikle kurak geçmesi hububat üretiminde bir takım eksikliklere yol açacak. Çiftçiler ekinlerinin büyük bir kısmından verim alamayacak. Buğday üretiminde yaşanacak azalmalar fiyatların da artmasına sebep olacak. Geçen yıla oranla, bu yıl buğday ve saman fiyatları artacaktır. Hem vatandaşlarımız hem de çiftçilerimiz zarar edeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Buğdayın ürün kaybında en büyük sebebinin kuraklık olduğunu aktaran Yiğit, “Yağmur buğdayın kendisini yetiştireceği dönemde yağmadı. Sonradan yağmurlar yağdı ancak ürün yetişme aşamasını çoktan geçmişti. Doğal olarak yağan yağmurların herhangi bir yararı olmadı. Buğdayda yaşanan ürün kaybı fiyatlara da yansıyacaktır. Yaşanan kuraklığın buğday ve saman oranlarını düşürmesinin yanı sıra otlak alanlarında da azalmalara yol açtı.”şeklinde konuştu.

Yağışların eksik olmasının yeşil alanların da azalmasına sebep olduğunu belirten Yiğit, “Çiftçilerimiz yeşil alan sorunu yaşıyor. Yani hayvanlarını otlatacak yeşil alan bulamıyor. Maalesef bu dönemde yeşil ot sorunu yaşayan çiftçi, ilerleyen zamanda da saman sorunu yaşayacak. Bu durumda ister istemez ürün fiyatlarına yansıyacaktır.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.