Buğday ve arpa üreticileri daha dikkatli olmalı

Buğday ve arpa üreticileri daha dikkatli olmalı

Türk Ziraat Yüksek Mühendisler Birliği İl Temsilcisi Vedat Demirbağ, arpa ve buğdayda hasat sezonunun gelmesi nedeni ile biçerdöverle hasatta meydana gelen dane kayıplarına karşı;“Operatör Yetiştirme Kursuna” katılma belgesi olmayan operatörlerin k

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerince alınacak tedbirlerle, hasat döneminde biçerdöverle yapılan hasattan dolayı meydana gelecek dane kaybının önüne geçilebileceğini belirten Demirbağ, “Ülkemizde ve ilimizde son yıllarda yaşanan kuraklık nedeni ile tarımsal üretimde çiftçilerimiz özellikle kuru tarımsal üretimde hububat üretimine yönelmiş ve ekilebilir arazilerinde ekseriyetle arpa ve buğday üretimi yapmaya başlamıştır. Arpa ve buğday üretimi ile birlikte makineli hasatlarda ciddi manada meydana gelen dane kayıpları ile ilgili üreticilerin bilgi yetersizliği ve ilgili kurum ve kuruluşların da gerekli önlemleri almaması nedeniyle biçerdöverle hasatta dane kayıpları ciddi miktarlara ulaşmaktadır. İlimizde özellikle arpa ve buğday üretim alanlarının çokluğu göz önüne alındığında gerekli önlem ve tedbirlerin alınmaması halinde, üreticimizin gelirinin düşmesine sebep olacaktır.” ifadelerini kullandı.

"Hasat esnasında yaşanan dane kayıpları, ülkemizde yıllık 200 bin tonun üzerine kadar çıkmaktadır."

Demirbağ “Buğday ve arpa hasadında dikkat edilmesi gerekli hususlardan en önemlisi, biçerdöverle hasatta dane kaybına sebep olacak nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır.  İlimizde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ilgili teknik ekiplerince gerekli inceleme ve denetlemeler yapılmalı ve zor şartlar altında üretim yapan çiftçinin ürün kayıplarının hasat esnasında fazla olmasına müsaade edilmemelidir. Çiftçilerimiz de “Operatör Yetiştirme Kurs” belgesi olmayan operatörlerin hasat yapmasına müsaade etmemelidir. Özellikle hasat sezonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Teknik elemanlarınca bölgemize hasat için gelen biçerdöverlerin gerekli kontrolleri yapılmalı, sertifikası olmayan operatörlerin Bakanlıkça yayımlanmış olan genelge gereği biçerdöver kullanmalarına müsaade edilmemelidir” dedi.

Üreticilerimizde özellikle arpa ve buğday üretiminde hasat esnasında meydana gelen ürün kaybının yaklaşık 200-250 bin ton olduğunu dile getiren Demirbağ son olarak “Her yıl meydana gelen dane kayıpları ile ülke ekonomisinden ve üreticinin cebinden ciddi bir kayıp yaşanmaktadır. Söz konusu dane kayıpları asgariye indirildiği takdirde üreticinin dekara verimdeki kayıpları ortadan kalkmış olacak, böylelikle çiftçinin üretimden kazançlı çıkması sağlanmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler