"Buğdayda yüzde 30 kayıp bekliyoruz"

"Buğdayda yüzde 30 kayıp bekliyoruz"

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğdaya sahip çıkması gerektiğini belirtti.

ADANA – Türkiye’de buğday üretiminin yıllık yaklaşık 20-22 milyon ton civarında olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “2014 yılında yüzde 30’a varan kayıp beklemekteyiz.” dedi.

 

Buğday hasadının Adana’nın erkenci bölgesi olan Karataş ilçesinde başladığını söyleyen ZMO Şube Başkanı Semih Karademir, “Bölgemiz ülkemiz içerisinde buğday hasadının ilk yapıldığı yerdir. İlk hasadın yapılması fiyatların oluşması ve piyasaya yön vermesi açısından önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Toplantı Salonu’nda açıklama yapan Semih Karademir, yapmış oldukları çalışmalarla 1 kilo buğdayın maliyetinin 0,85 TL olduğunu hesapladıklarını söyleyerek “Yüzde 20’lik karlılık ve sürdürülebilir bir tarım için üreticinin buğdayı en az 1 TL fiyat ile satması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi’ni üretilen buğdaya sahip çıkmaya davet eden Karademir açıklamasını şöyle sürdürdü:“2014 yılı ülke genelinde olduğu gibi ne yazık ki bölgemizde de yağışların yetersiz olmasından dolayı verimlerin hem ülke genelinde hem de bölgemizde düşük olacağını tahmin ediyorduk. Nitekim bölgemizde yapılan ilk hasatlarda verimlerin beklentilerin altında olduğunu tespit etmiş durumdayız.

 

Ülkemizde buğday üretimi yıllık yaklaşık 20-22 milyon ton civarında iken 2014 yılında bu miktardan yüzde 20-30’luk bir kayıp olacaktır. İlimiz bu üretimin yaklaşık yüzde 5-6’lık kısmını karşılamaktadır.

 

Bölge üreticilerimizin kötü doğa koşulları ile yani, kuraklık, don, fırtına gibi etkenlerle mücadele ederek bin bir emekle üretmiş oldukları buğdaydan para kazanmaları oldukça önemlidir. Çünkü buğday arkasına yapacağı ikinci ürün mısır, soya, pamuk, susam tarımı için finans yaratacaktır. Aksi taktir de üretici ya kredilere boğulacak veya arazisini boş bırakacak ve ithalatçılara gün doğacaktır.”

 

“TMO buğdaya sahip çıksın”

TMO’ya bazı tavsiyelerinin olduğunu dile getiren Karademir, “Odamız komisyonun yaptığı çalışmalarda bugüne kadar çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasada buğday alımı yapmadığını ve fiyat ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmadığını tespit etmiştir. Anlaşılacağı üzere üretici yine tüccarın inisiyatifine bırakılarak kaderine terk edilmiştir.” dedi.

 

Karademir son olarak, buğday rekoltesinin düşük çıkmasından dolayı, üreticiler zor duruma düşecektir, bundan dolayı yetkilileri, destekleme primini gözden geçirmeleri, ülke genelinde don zararından etkilenen üreticilere getirilen kredilerin ötelenmesi durumunu kuraklıktan etkilenen üreticilere de aynı hakkın verilmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni rekoltenin düşük olmasından dolayı ve güvenli yarınlar için ithal edilen değil, üretilen buğdaya sahip çıkmaya davet ediyoruz.”şeklinde konuştu. (Yunus Emre-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.