Bugüne kadar kimse yılbaşı kutlamaları ve milli piyango biletinden hayır görmedi

Bugüne kadar kimse yılbaşı kutlamaları ve milli piyango biletinden hayır görmedi

2019 yılına girmeye sayılı günler kala, değişik çevreler tarafından Hristiyan geleneği olarak kutlanan yılbaşı hakkında konuşan Adıyamanlılar, Bugüne kadar kimsenin yılbaşı kutlamaları ve milli piyango biletinden hayır görmediğini ifade ettiler.

Müslüman halkın inanç ve değerleri ile uyuşmayan yeni yıl kutlamalarını, haram ve toplumu ifsat eden bir durum olarak değerlendiren Adıyamanlılar, İslamiyet ile alakası olmayan bu geleneklerin, Müslüman ülkelerinde kutlanmasından rahatsızlık duydukları ifade ettiler.

"Yılbaşı kutlaması Hristiyanlık âdetidir"

Yılbaşı eğlencelerinin İslam ile bir alakası olmadığını ve bu tür kutlamaların inancımıza aykırı olduğunu dile getiren Selahaddin Dökmener, "Yılbaşı kutlaması bizim bildiğimiz kadarıyla Hristiyanlık âdetidir. Noel baba yortusundan kaynaklı bir şeydir. Müslüman bir ülkede buna benzer kutlamaların olmasının Müslüman bir ülkeye yakışmadığını düşünüyorum. Piyango biletleri almak zaten haramdır. İnsanlarımızın bundan uzak durması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Müslümanların yılbaşı Hicri yılbaşıdır"

Müslümanların bu tür kutlamalara katılmaması gerektiğini ifade eden Mehmet Ali Oğuz isimli vatandaş ise duygularını şöyle dile getirdi: "Müslümanların yılbaşı Hicri yılbaşıdır. Noel’in bizimle bir ilgisi yok. Bu Hristiyan kültürünün bir ürünüdür, tamamen israf ekonomisine dayalı bir kutlamadır. Ondan dolayı bizim bu israf ekonomisini önlememiz lazımdır."

"Bunlar Avrupa ve Amerika ülkelerinin oyunlarıdır"

"Maalesef ülkemizin bu durumda olması çok kötü, özellikle Müslüman bir ülkenin bu durumda olması çok vahim bir durumdur," diyen Şahin Nazlı isimli üniversite öğrencisi, "Gayrimüslim bir ülkeyi taklit etmeleri çok kötü bir durum, Allah onları ıslah etsin. Bunlar Avrupa ve Amerika ülkelerinin oyunlarıdır. Biz de olmaması gerekir özellikle Müslüman bir ülkenin böyle bir durumda olması gerçekten çok kötü bir şeydir. Yani inşallah en kısa zamanda özümüz olan İslam'a kavuşur, Avrupa'yı takip etmeyi terk ederiz." şeklinde konuştu.

Herkesin çalıştığının karşılığı var olduğunu vurgulayan Mehmet Altun, "Ben yılbaşı kutlamalarına karşıyım. Bilet ise dinimizce uygun değildir. Çünkü insan için çalıştığının karşılığı vardır. Dediğim gibi hükümet olsun devlet olsun. Yani yöneticiler bunları meşrulaştırırsa halk da ister istemez bunları alacaktır. İslam’ı ne kadar yaşıyoruz, bu da tartışılır bir durumdur." dedi.

"At yarışı, milli piyango gibi kumar oyunlarından para kazananların sonları hayırlı olmuyor"

Bugüne kadar şans oyunları ve kumardan elde edilen paradan kimsenin hayır görmediğini dile getiren Resul Gezici, "Bence bir kişi kumar oynayacağına çoluk çocuğuna, ailesine yardımcı olsun. Fakir fukaraya katkıda bulunsun. Eğer üzerinde yetim hakkı varsa bunu yerine getirsin. Şu anda bir seçim sürecindeyiz. İnsanlar kararsız, vatandaşlar kumara vereceği parayı fakir fukaraya versin. Birbirimize yardımcı olalım, birbirimize sahip çıkalım. At yarışı, milli piyango gibi kumar oyunlarından para kazananların sonlarını görüyoruz. Bundan bir hayır görmüyorlar. Ya adam kafasına sıkıyor kendini öldürüyor ya da kaçırıyorlar, paranın hiçbir hayrını bereketini göremiyor. En iyisi az para ile de olsa kendi hayırlarını yapsınlar sevap kazansınlar. Böylesi ahireti için de daha iyi olur zaten ahiret için çalışıyoruz, bu dünya için değil." ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencilerinde Cuma Alan, "Adı üstünde Müslüman bir ülkedeyiz. Hristiyanların, batının uydurduğu bir âdeti kutluyoruz." şeklinde konuştu.

İfadelerinin devamında Alan, "Hatta hadis-i şerifte de buyurulduğu gibi ‘Kim bir kavme benzerse o da ondandır.’ Müslümanların Hristiyanlara ait olan âdeti bırakıp peygamber aleyhisselatu vesselama benzemesi gerekirken ne yazık ki batının bu tür etkinlikleri ile onlara benzemeye çalışıyorlar. Bir Müslümanın ahlakı, Hazreti Peygamberin ahlaki gibi olmalıdır.  Ne yazık ki onu bırakıp bu Batı adetlerini yerine getiriyoruz. Bir an önce bu ahlakı bırakmamız gerekiyor." dedi.

"Piyangoyu kazanan ya İntihar ediyor ya da eşi tarafından terk ediliyor"

Alan, daha sonra kumar ile ilgili ayeti kerimeyi hatırlatarak "Ayeti kerimede de geçtiği üzere ‘Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.’ Müslümanlar olarak bunları bildiğimiz halde harama el uzatıyoruz. Piyango oynayarak üç kuruş para için cehennemi satın alıyoruz. Haberlerde de gördüğümüz üzere bu parayı kazanan kimse paradan hayır görmemiştir. Huzuru refahı bulamamıştır. Piyangoyu kazanan ya İntihar ediyor ya eşi tarafından terk ediliyor ya da oğlu tarafından öldürülüyor. Haram paranın olduğu yerde huzur hiçbir şekilde olmuyor." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.