Buhar makinesi ve astım spreyi orucu bozar mı?

Buhar makinesi ve astım spreyi orucu bozar mı?

Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) bünyesindeki Fetva Kurulu Müslüman halkı güncel dini konularla ilgili aydınlatmaya devam ediyor.

Ramazan ayında tutulan oruç sırasında bir çok Müslümanı ilgilendiren konulardan biri de nefes darlığı çeken astım hastalarının kullandığı spreyler ve buhar makineleri konusudur.

Nefes darlığı çeken astım hastalarının kullandığı spreyler ya da buhar makinelerinin orucu bozup bozmadığı ile yöneltilen bir soru ile ilgili ilgili, Fetva Kurulu  şu açıklamada bulunuldu:

“Nefes darlığı çeken astım hastalarının kullandığı spreyler orucu bozmaz. Çünkü bu spreyler yapay bir havadan oluşmaktadır. Mideye ulaşmaksızın sadece hastanın ciğerlerine sirayet ediyor.

“Nefes darlığı çeken astım hastalarının kullandığı spreyler orucu bozmaz. Çünkü bu spreyler yapay bir havadan oluşmaktadır. Mideye ulaşmaksızın sadece hastanın ciğerlerine sirayet ediyor. Asri âlimlerden Hüsameddin Bin Affane  ‘Yes’eluneke’ adlı fetva kitabında, bu spreylerin ve oksijen tüplerinin orucu bozmadığını söyler.  Bu tür ilaçların oruca mani olmamasının sebebi yiyecek ve içecek olmayışlarındandır.” 

Buhar sudan müteşekkil olduğu için orucu bozar

Açıklamada yine bazı hastaların kullnadığı buhar makinelerinin orucu bozup bozmadığı ile ise şu izahatlarda bulunuldu:

“Buhar makineleriyle ilgili hüküm ise oksijen tüpleri ve astım spreyleriyle aynı değildir. Çünkü bu makinelerin ürettiği buhar sudan müteşekkildir. Ve belli bir zamandan sonra bu buharlar ağızda, boğazda ve nefes borusunda sıvı halini alarak mideye intikal etmektedir. Su ise orucu bozar. Eğer bunu kullanmak zorunda olan hastalar varsa oruçlarını kazaya bırakabilirler.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.