Bingöl Üniversitesinin TÜBİTAK projesi kabul edildi

Bingöl Üniversitesinin TÜBİTAK projesi kabul edildi

Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Işık’ın "Kolay Erişimli BODIPY–Tetrazin Boyalarının Geliştirilmesi ve Protein İşaretleme Uygulamaları" başlıklı TÜBİTAK 1001 programı kabul edildi.

Fiziki altyapısı ile büyüyen Bingöl Üniversitesi, bilimsel başarılarıyla da adından söz ettirmeye devam ediyor.  Doç. Dr. Murat Işık’ın TÜBİTAK 1001 – Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 360 bin TL bütçe ile sunmuş olduğu "Kolay Erişimli BODIPY–Tetrazin Boyalarının Geliştirilmesi ve Protein İşaretleme Uygulamaları" başlıklı TÜBİTAK projesi kabul oldu.

Proje içeriği ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Murat Işık, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görülen proje kapsamında kolay erişimli, özgün Florofor–Tetrazin bileşikleri geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Işık, "Tasarladığımız bu yeni aday moleküllerin eldesi çok pratik olacak, öncü literatürdekiler gibi saflaştırmaları problemli de olmayacak. Biraz daha açmak gerekirse, yüksek florojenik özellik gösterebilir, kolay erişimli, geniş emisyon yelpazesi sunabilecek özgün boyalarının eldesini mümkün kılacak bir özgün sentez platformu öneriyoruz. Elde edeceğimiz özgün Florofor–Tetrazin bileşikleri ile  HSA (human serum albumin) model proteinini hem lisin artıklarından (—NH2), hem de sistein artığından (—SH) florojenik işaretleyerek çalışmamızı noktalamış olacağız. Bu proje sonuçlarımızın başarıyla sonuçlanması halinde, organik kimya, biyokimya ve malzeme laboratuvarlarının bahsi geçen tetrazin içeren floroforlara erişimini önemli ölçüde kolaylaştıracağımıza dair şüphemiz yoktur. Gelecekte bu boyalarımızın in vivo uygulamaları üzerine yoğunlaşacağız." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.