Bursa da Dünya Mirası listesine girdi

Bursa da Dünya Mirası listesine girdi

Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Bursa'nın tarihi tüm semtleri, UNESCO tarafından koruma altına alınacak.

BURSA - BUMİAD ve BALKANSİAD işbirliğiyle düzenlenen ‘UNESCO Dünya Mirası Bursa’ konulu konferansta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ve kültürel mirasını yenileyerek UNESCO listesine dâhil olan Bursa’nın tarihi tüm semtlerinin UNESCO tarafından koruma altına alınacağını söyledi.

 


Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, “Bursa’nın, Bitinya’dan Roma dönemine, Osmanlı döneminden yakın Cumhuriyet tarihine kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Kentin hemen her bölgesinde farklı dönemlere ait tarihi eserleri bulunuyor.10 yılı aşkın süredir yapılan çalışmalar neticesinde kentte bulunan tüm tarihi eserler ayağa kaldırıldı ve yeniden hayat verilerek turizme kazandırıldı.”dedi.

 

Bursa’nın tarihi tüm semtleri UNESCO tarafından korunacak
UNESCO listesine girme yönündeki çalışmaların 2000’lı yıllarda başladığını ifade eden Altepe, “Yaptığımız çalışmaların bugün meyvelerini topluyoruz. Bunun en güzel örneği Bursa’mızın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesidir. Bu ne ifade ediyor? Bursa’nın evrensel değerler taşıdığını, artık bütün dünyanın kabul ettiği anlamına geliyor.”diye konuştu.

 

“Tek başına tarihi eserler turizm için yeterli değil”

Asıl işin bundan sonra başladığını belirten Altepe, zirveye çıkmanın zor fakat zirvede kalmanın çok daha zor olduğunu vurguladı.

 

Tek başına tarihi eserlerin turizm için yeterli olmadığını, Londra, New York, Paris gibi gerçek anlamda marka kent olmanın insan kalitesiyle, tarihi anlayışın ilişkilere dökülmesiyle eşdeğer durum arz ettiğini belirten Başkan Altepe, “Bizim için asıl iş bundan sonra başlıyor. Tarihi doku orada yaşayan insanların yaşam biçimiyle değer kazanır. Alanlarda yaşayan kişilerin, esnaf ve sanatkârların birbirleriyle ilişkileri, ahilik kültürü, külliye çevresindeki mahallelerin eskiden beri kendi isimleriyle var olması ve komşuluk ilişkilerinin hala buralarda sürmesi, hanlar bölgesi ve sultan külliyeleri açısından önem taşımaktadır. Cumalıkızık’ta ise köy halkının oradaki yaşam tarzını yüzyıllardan beri aynı şekilde sürdürmesi, somut olmayan kültürel miras bağlamında dikkat çekicidir. İnanıyorum ki Marka Kent Bursa’nın geleceğini elbirliği ile inşa edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

“Bursa artık Dünya mirası”
UNESCO kararının, Bursa’nın ekonomideki başarılarının sürdürülebilirliğini sağlamak ve uluslararası cazibe merkezi haline gelmesi açısından çok önemli olduğunu dile getiren BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, “Türkiye için önemli olan şehrimiz artık bir dünya mirası. Bu süreçte emeği büyük olan Başkanımız Recep Altepe’ye ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

BALKANSİAD Başkanı Aytuğ Onur ise, artık ülkelerden çok şehirlerin yarışta olduğunu ve Bursa’nın UNESCO’nun aldığı bu kararla diğerlerinden bir adım öne geçtiğini vurguladı.

 

Konferansın sonunda, BALKANSİAD Başkanı Aytuğ Onur ile BUMİAD Başkanı İlker Özerslan, günün anısına Başkan Altepe’ye teşekkür plaketi takdim etti.(Sezer Özer-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.