Bursa’da 10 ayda bin 650 şirket kuruldu

Bursa’da 10 ayda bin 650 şirket kuruldu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa’da son 10 ayda bin 650 şirketin kurulduğunu belirtti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), ekonomi gündemine ilişkin aylık değerlendirme raporu hazırlamaya başladı. Söz konusu çalışmada, dünya, Türkiye ve Bursa ekonomisinde son 1 aylık dönemde yaşanan gelişmeler yer aldı.

BTSO, ekonomi gündeminde Kasım ayında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Açıklama da şu ifadelere yer verildi: “Buna göre geçen ay yapılan G-20 zirvesinde özellikle dünya ekonomisinde vasat büyüme endişeleri dile getirilmiş ve büyümenin hızlandırılması için yatırımlara ağırlık verilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu zirveden çıkan sonuçlar, dünya ekonomisinde büyüme kaynaklı endişelerin 2015 yılında da süreceğini ortaya çıkarmıştır. Dünya ekonomisinde ABD, İngiltere, Kanada, Kore gibi ülkeler daha hızlı büyürken Avrupa Birliği ve Japonya’da durağanlık, gelişen ülkelerde ise yavaşlama öne çıkmaktadır. Emtia fiyatlarındaki gerileme Rusya, Brezilya, Endonezya gibi gelişen ülkeleri olumsuz etkilemektedir. Bu üç ülkede de Kasım ayında Merkez Bankaları faiz artırmak zorunda kalmıştır.”

Jeopolitik riskler sürüyor

Kasım ayında jeopolitik risklerin artarak sürdüğü belirtilen açıklama, “Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı çatışmalar yoğunlaşmıştır. Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeler ise Batı ile Rusya ilişkilerini daha gergin hale getirmiştir. Bununla birlikte jeopolitik risklerin mali fiyatlamalar üzerindeki etkisi sınırlı kalmaya devam etmektedir. Dünya ticareti ise ekonomik yavaşlama, küresel mali piyasalardaki dalgalanmalar ve jeopolitik riskler ile Kasım ayında da zayıf kalmaya devam etmiştir.”şeklinde devam etti.

Bursa’da 10 ayda bin 650 şirket kuruldu

Kasım ayı içinde yaşanan ve özellikle reel kesimin motivasyonunu artıran gelişmenin hükümetin açıkladığı yapısal reform programları olduğu ifade edilen değerlendirmede, “Dokuz alanda açıklanan yapısal reformlar içinde yüksek katma değerli ve ileri teknoloji yoğunlukla üretim, aramalı girdilerinin Türkiye’de üretilmesi ve enerji verimliliği gibi alanlardaki yapısal reform programlarının Bursa’nın dönüşüm hedefleri ile de uyumludur. Bursa, Ocak-Ekim döneminde Türkiye ihracatından aldığı yüzde 8,51’lik pay ile ikinci sıradaki yerini korumuştur. Bursa’nın ihracatı söz konusu dönemde 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bursa’da yılın ilk 10 ayında bin 652 şirket kurulurken 298 şirket kapandı.”ifadeleri kullanıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler