​"Bütün diller Allah’ın varlığına işarettir"

​"Bütün diller Allah’ın varlığına işarettir"

MEB tarafından onaylanan Zazaca ders kitabıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, dillerin Allah'ın varlığına işaret ettiğini söyledi.

Bingöl Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan Zazaca 5'inci sınıf ders kitabı MEB tarafından onaylandı. 6, 7 ve 8’nci sınıflar için Zazaca ders kitaplarının çalışmaları ise devam ediyor.

5, 6, 7 ve 8’inci sınıf dersleri için Zazaca ders kitabı, Bingöl Üniversitesinden 4 öğretim görevlisi, Milli Eğitim Müdürlüğünden de 4 öğretmenin katılımıyla oluşturulan komisyon tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında, Zazaca 5’inci sınıf ders kitabının tamamlandı.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak,  "Bilindiği gibi diller Allah’ın ayetlerindendir, dolayısıyla bütün diller bir şekilde Allah’ın varlığına işarettir zenginliktir,  Zazaca’da bu dillerden bir tanesidir." dedi.

"Zazaca, UNESCO’nun yakın gelecekte yok olacağını ifade ettiği dillerden bir tanesidir"

UNESCO’nun yakın gelecekte yok olacağını ifade ettiği dillerden birinin de Zazaca olduğunu hatırlatan Çapak, "Bundan dolayı Zazaca’nın canlı kalması, Zaza dilini bilen insanların bu dili unutmamaları ve geliştirmelerini son derece önemli buluyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızda bu durumdan hareketle Zazaca’nın konuşulduğu bölgelerde bu dilin hem canlı kalması hem merak duyanların dili öğrenmesi için Zazaca dilini seçmeli ders olarak okutmadır. Bu nedenle son yıllarda bir takım önemli çalışmalar yapılmaktadır. Nitekim üniversitemizde de hem lisans hem yüksek lisans hem de doktora düzeyinde Zazaca dili üzerinde bir takım çalışmalar yapılıyor." ifadelerini kullandı.  

Hazırlanan Zazaca kitabının MEB tarafından onayladığını söyleyen Çapak, "En son yakın zamanda çıkan 5’nci sınıfla ilgili ilk kitabımız çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu onayladı. Bununla ilgili üniversitemizde de bir heyecan var, birkaç gün önce bazı birimleri gezerken bu kitabın heyecanını dile getirdi bazı arkadaşlarımız. Zazaca bölümünde akıllı tahtalarla bu kitabı gözden geçirdiklerini de ifade etti arkadaşlarımız." dedi. 

"Sonraki süreçte 6-7-8 sınıflarla ilgili hazırlıklar devam etmektedir"

Çapak, "Bundan sonraki süreçte 6-7-8’nci sınıflarla ilgili hazırlıklar devam etmekte bu noktada Milli Eğitim Müdürlüğümüzle işbirliği halindeyiz. Bu dilin yaşaması bu dilin zenginleştirilmesi, meraklı olanların bu dili öğrenmesi için bu çabaların son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte de üniversitemizde var olan lisans ve lisanslı programların daha güçlü olması ve milli eğitimde var olan bu seçmeli derslerin daha güçlü okutulması için üniversite olarak elimizden gelen her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu kitap ve bundan sonra yapılacak çalışmalar ülkemize hayırlı olsun diyorum." diye konuştu.  

Bingöl Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa olarak hazırlanan Zazaca 5’nci sınıf ders kitabı MEB tarafından onaylandığını dile getiren Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, Ders kitabının baskının ardından okullara gönderileceğini belirterek, kitapların hazırlanması için belirlenen takvimin doğru işlediğini söyledi.

"Komisyon 2 buçuk ay gibi kısa bir sürede kitabı hazırladı"

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulları 2'nci kademesinde okutulan 5, 6,7 ve 8’inci sınıf Zazaca ders kitapları için komisyon çalışmaları nisan ayında başladığını ifade eden Engin, "İlk olarak 5’inci sınıf kitabının ivedilikle hazırlanması ve bu yılki eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi gerekiyordu. Bu nedenle hızlı bir şekilde komisyon çalışmaları başladı ve iki buçuk ay gibi bir sürede 5’nci sınıf ders kitabı hazırlandı ve haziran ayında bakanlığa teslim edildi. Bakanlık bu kitabın incelemesini iki ay gibi bir sürede tamamladı ve bizden bazı düzeltmeler istedi, bu düzeltmeler de yapılıp bakanlığa böylece kitabın son hali teslim ettik. Bakanlık da ekim ayı içerisinde, yani bir hafta önce kitabı yayınladı, böylece 5’inci sınıf ders kitabıyla ilgili işlemler tamamlanmış oldu." şeklinde konuştu.  

Engin konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bakanlığa 5’inci sınıf ders kitabını incelemek için haziran ayında gönderdiğimizde, komisyonumuz  da 6’nci sınıf ders kitabı ile ilgili çalışmalara başladı. Bu kitap da şu anda tamamlandı, kitaba ait ses dosyaları da okundu ve ilave edildi, 6’nci sınıf ders kitabı bu hafta içinde bakanlığa teslim edilecek. Bu kitabın da inceleme süreci bittiğinde kitap onaylanıp yayımlanacak. Biz bu hafta 6’ncı sınıf ders kitabını bakanlığa teslim ettiğimizde, komisyonumuz hemen 7’nci sınıf ders kitabının yazımına başlayacak ve bu kitap da Şubat 2018’de bakanlığa teslim edilecek. Yani burada komisyonumuzda bir devamlılık söz konusu, bitirilen ve bakanlığa gönderilen bir kitaptan hemen sonra diğer kitap hazırlanmaya başlanılıyor. Ara vermeden bu süreci devam ettiriyoruz."

Engin, "Son kitabımız olan 8’nci sınıf ders kitabını ise haziran 2018’de bakanlığa teslim edeceğiz ve böylece 4 kitabımız da tamamlanmış olacak. Yani önümüzdeki eğitim öğretim yılına kadar dört kitabımız da bitmiş ve yayımlanmış olacak." diye konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA) 






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler