"Bütün gıda ürünlerinde ne yazık ki büyük israf yapıyoruz"

"Bütün gıda ürünlerinde ne yazık ki büyük israf yapıyoruz"

'Dünya Gıda Günü' etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Tarımsal sulama' konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, bütün gıda ürünlerinin tüketiminde büyük bir israf yapıldığını belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) 10’uncu Bölge Müdürlüğü ortaklığında, 'Dünya Gıda Günü' etkinlikleri kapsamında 'Tarımsal sulama' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü binasında bulunan konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ziraat odaları ile sulama birliği temsilcileri kamu kurum müdürleri ve kurum çalışanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yaptı. Dünyada 8 milyon üzerinde insanın açlık sınırında olduğunu dile getiren Atalar, bu konuya çok önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Daha verimli gıdaların elde edilmesi ve tarımsal sulamaların yanlış yapılmaması amacıyla ilçe ve köylerde eğitim seminerleri düzenleyeceklerini ifade eden Atalar, "Dünya gıda gününde özellikle yoksulluğun bitirilmesi, yoksulluğun ileriki günlerde sıfırlanmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar kapsamında her yıl bir tema seçilip bu tema üzerinde dünyada bir farkındalık oluşturma adına eğitim çalışmaları düzenlenmektedir. Burada asıl amaç fakirliğin giderilmesi, dünyada meydana gelen göçlerin azaltılması, güvenilir gıdaya erişimin daha kolay sağlanması. Bu imkânlardan faydalanmayan dezavantajlı grupların bu imkânlardan faydalanması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenerek farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Dünyada 8 milyon üzerinde insanın açlık sınırında olduğu düşünülürse bu konuya çok önem verilmesi gerektiğini belirtmek isterim." dedi.

Atalar’ın konuşmasının ardından toplantıya katılanlara hitap eden Vali Hasan Basri Güzeloğlu, yapılan israfa dikkat çekti.

Gıdanın insanın yaşamının en temel ve en stratejik alanı olduğunu ifade eden Vali Güzeloğlu, bütün gıda ürünlerinin tüketiminde büyük bir israf yapıldığını belirtti.

Gıdanın, insan yaşamının en temel ve en stratejik alanı olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Şüphesiz gıdanın kesintisiz sağlıklı ve sürekli sağlanması insan neslinin devamı ve insan toplumunun dünyada yaşaması için hayati derecede önemli bir konu ve başlıktır. Bu yüzden tarımsal üretim, hem bitkisel hem hayvansal olmak üzere artık giderek daha öne çıkan kaynakların kıtlığı ve üretimin zorluğu karşısında çok stratejik bir konumdadır. Bugün dünyada sentetik olarak üretilemeyen ve bu anlamda şüphesiz hâlâ doğal üretim konusu olan gıdanın en temel ve en öncelikli konusu olduğunu belirtmemiz lazım.  Bu sadece bir temel ihtiyaç olma ötesinde yaşamı sürdürmende en stratejik ve en pratik konusudur." dedi.

"Ekmeğe ve temel besinlere ulaşmakta zorluk çeken milyonlar var"

Güzeloğlu, "Bugün gelişen ülkeler sanayileştikçe, tarım alanları azaldıkça, sağlıklı ve doğal üretim imkânları zorlaştıkça gıda daha çok öne çıkmakta. Dünya nüfusu arttıkça beslenmenin ihtiyacı olan tarımsal ürünler çoğalınca bunun üretilmesindeki zorluklar her geçen gün daha fazlalaşmakta. Şüphesiz her ülke nüfusu sağlıklı beslenme ve ihtiyacı olan gıdanın karşılanması arayışlarına yoğunlaşmakta. Bugün dünyada açlıkla boğuşan, ekmeğe ve temel besinlere ulaşmakta zorluk çeken çok geniş kitleler, milyonlar var. Düzenli ve sağlıklı beslenemeyen bu insanlara karşı hepimizin sorumlulukları var. Biz tarımda çok önemli büyük bir potansiyeli temsil etmekle birlikte, şüphesiz sorumluluklarımızı bunun daha ötesine taşımak, tarımsal üretimi çok daha ekonomik, verimli ve sağlıklı ve sürdürülebilir olmasını sağlamaz zorundayız." ifadelerini kullandı.

"Gıda israfının vebali çok büyük"

Türkiye'nin üretim perspektifini bir kere daha gözden geçirmek zorunda olduklarını ifade eden Güzeloğlu, "Türkiye üretimde, üretimin konu edilen bütün süreçlerinde örnek bir ülke olarak, üreten bir ülke. İsraf etmeyin bakın altını çiziyorum, üreten bir ülke olarak yoluna devam edecek. Çünkü gıda israfının vebali çok büyük. Hepimizin ve herkesin gıdanın bu kadar zor üretildiği süreci ve dönemi yaşarken israfı yapmaması lazım. Tek bir lokma israfın bir başka dünyanın köşesinde ona muhtaç olan bir insanın ne yazık ki rızkını çöpe atmak olduğunu unutmamamız lazım. İsraf yapıyor muyuz? Evet. Ekmekten başlayarak bütün gıda ürünleri tüketiminde ne yazık ki büyük bir israf yapıyoruz. Bu hepimizde yok mu? Herkes kendi vicdanına sorduğu zaman biliyor ama önlemek adına bir irade sergilemiyoruz." şeklinde konuştu.

İsrafa karşı uyarılarda bulunan Güzeloğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Lütfen evimizde, dışarıda tükettiğimiz her üründe sadece bize yeten ve bizim için gerekli olanla sınırlı kalalım. Ötesinde israfın hem dinimizde haram olduğunu hem de insanlık vicdanında çok büyük bir günah olduğunu unutmamamız lazım. Bugün bizler gıdaya rahatça ulaşırken, onları elde ederken, bunlara ulaşamayan insanlarında olduğunu, muhtaç ve erişemeyen milyonlar olduğunu unutmamamız lazım."

Güzeloğlu’nun konuşmasının ardından bilgilendirme toplantısı sunumlarla devam etti. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler