Çağlayan'da 'Paralel' davası gergin geçiyor

Çağlayan'da 'Paralel' davası gergin geçiyor

İstanbul Adliyesi'nde saatler sonra yeniden başlayan duruşmalara avukatlar alınmıyor. Salondaki avukatlar hakim talimatı ile dışarı atıldı. Meclis İnsan Hakları Komisyon üyesi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da izlemek için katıldığı gizlilik kararı ol

Saat 02.37'de mahkemeye sevk edilen kişilerden ancak dördü sorgulanıyordu. Mahkeme kaynakları ve avukatlarında kabul etmesiyle savcılık diğer kişilerin sabah saatlerinde sorgulanacağını ifade etti. 

Mahkemede neler yaşanmıştı

Hakim İslam Çiçek duruşma esnasında kendisine karşı yapılan müdahale ve tacizler ve  tüm uygulamaların hukuksuz olduğunun sürekli tekrarlanması üzerine salonu terk ederek odasına geçti. Yaklaşık yarım saat sonra duruşma salonunu bir başka mahkeme salonuna taşıyarak avukatların bu salona gelmesini istedi. Ancak eski duruşma salonundan yeni salona geçiş yolu 10'u geçkin polis ve bariyerle kesilerek avukatlara geçiş yaptırılmayacağı söylendi. Avukatlat bu eylemin hukuksuz olduğu ve suç teşkil ettiğini emniyet amirine izah etti. Ancak emniyet amiri talimatın hakim beyden sözlü geldiğini söyledi. Avukatlar sözlü talimatla duruşma salonu değiştirilemeyeceğini söyleyerek yazılı talimat istediler. Bunun üzerine yaklaşık 5 saat duruşma yapılamadı.

Yaklaşık 5 saat sonra yeniden başlayan duruşmada avukatların duruşma salonuna girmesine izin verilmiyor. Ancak duruşma salonunda 20'den fazla polis duruşmayı izliyor. Avukatlar polislerin dışarı çıkmasını, polislerin yerine kendilerinin içeri girmesini talep ederek duruşma salonundan içeri girdiler. Bunun üzerine hakim İslam Çiçek avukatların duruşma salonunu terk etmesini istedi. Avukatlar duruşmada gizlilik kararı alınmadığı sürece duruşma salonunu terk etmeyeceklerini, ayrıca polis memurlarının duruşma salonunda ne aradığını sordular. Bunun üzerine Hakim Çiçek, avukatların duruşma salonundan polis zoruyla çıkarılması talimatını verdi. İzleyici olarak salonda bulunan avukatlar polis zoruyla sürüklenerek ve fiziki şiddet uygulanarak duruşma salonundan dışarıya çıkarıldı. Bu sırada bir avukat duruşma salonundan polisler tarafından tekmelenerek çıkarıldı. Adliye koridorları bariyerlerle ablukaya alındı. Avukatlar sorgunun yapıldığı salona dahi yaklaştırılmıyorlar. Avukatların tamamı mahkeme salonunu terk etti. Avukatlar şikayet için savcılığa başvurdu.

Milletvekili Mahmut Tanal salondan çıkarıldı

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da izlemek üzere duruşma salonuna girdi. Milletvekili Tanal yaşadıklarını şu şekilde anlattı: "Duruşma başlayınca ben de dinleyici sıfatıyla katılmak istedim ancak yargıç, 'Ben gizlilik kararı vermedim ancak kimseyi bu duruşmaya almıyorum. Siz de dışarı çıkın!' dedi. Bunun üzerine ben de, 'Ben bir milletvekiliyim. Aynı zamanda avukatım. Anayasanın bana vermiş olduğu bir yetki var. Anayasanın 141. Maddesi ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 182. Maddesi. Bu duruşmalar halka açık, siz beni bu duruşmaya girmemde engelleyemezsiniz. Ya gizlilik kararı vereceksiniz veya tutanağa geçirin. Beni niçin bu duruşmaya almıyorsunuz, kamu güvenliği mi? Yazın, 'Kamu güvenliği nedeniyle milletvekili Mahmut Tanal duruşmaya alınmadı. Dışarıya çıkmasına karar verildi.'" Tanal, daha sonra tutanak tutularak salondan çıkarıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.