Cami için imar planı hazırlamak da yerel yönetimlerin sorumluluğundadır

Cami için imar planı hazırlamak da yerel yönetimlerin sorumluluğundadır

​HDP'li DBB'nin, cami karşıtı kararına tepki gösteren HAKSİAD Diyarbakır Şubesi, cami için imar planı hazırlamanın da yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekti.

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Diyarbakır Şubesi, HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, cami karşıtı kararına yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

Şehirleri idare eden yerel yönetimlerin, o şehrin ihtiyaçlarını, halkın taleplerini karşılamakla mükellef olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "O şehrin alt ve üst yapı temel hizmetleri yapmak nasıl bir sorumluluk ise halkın inancını yaşamak için ihtiyaç olan bölgelerde cami ibadethane inşa etmek için imar planı hazırlamak da yerel yönetimlerin sorumluluğundadır. Bunun aksi hareket etmek, sadece art niyet olarak değerlendirilebilir." denildi.

Açıklamada, "Halkının tamamına yakının Müslüman olduğu kadim Diyarbakır şehrinde insanların kutsallarına, toplumun mabetlerine ideolojik bağnazlıklarla saldırmanın kimseye bir fayda sağlamadığını tarih bize göstermektedir." ifadelerine yer verildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisinin kararında; 1894 ada 1 nolu parsel, 1847 ada 1 nolu parsel, 2454 ada 1 nolu parsel, 0 ada 8022 nolu parselin, yürürlükteki imar planına göre, 'dini tesis' ve park alanıyken, sadece park alanı yapılmak üzere hazırlanan imar değişikli planının kabul edildiği hatırlatılan açıklamada,

"Alınan bu kararın detayına bakıldığında yapılan bu değişiklikle  söz konu alanlar hali hazırda cami inşaatı alanı iken Fırat Mahallesi 1894 nolu parselde Ebu-l Hasal El Harakani Camii, yine Fırat Mahallesi 1730 parselde Hoca Ahmet Yesevi Camii, Mezopotamya Mahallesi 2454 nolu parselde Yunus Emre Camii ve 8022 parseldeki cami alanında imar değişikliği yapılması belediye kararının aslında neyi amaçlandığını bize göstermektedir." diye belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı imzası ile basına yansıyan belgelerin, gerçeği çarptırdığına dikkat çekilen açıklamada, "Cami inşaatlarının sürdüğü ve kimi bitme aşmasına geldiği alanları park veya adına sosyal alan dediğiniz farklı mekanlara çevirmeniz halinde bu camilerin akıbeti ne olacak?" sorusu yöneltildi.

Açıklamada, "Müslüman Diyarbakır halkının hassasiyetleri ile oynanılmamalı...Bu yanlış kararın bir an önce düzeltilmesi yönünde olduğu bilinmelidir. Girilen bu yanlış yoldan derhal dönülmelidir. Büyükşehir Belediyesi olarak camilerin yıkılmayacağı konusunda kamuoyuna net açıklamalar yapılmalıdır." denildi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler