Camilerdeki ahlak dışı davranışlara müdahale edilmiyor

Camilerdeki ahlak dışı davranışlara müdahale edilmiyor

​Kamuoyunun tüm tepkilerine rağmen Müslümanların ibadet ettiği tarihi cami ve mescitler, medreseler ile türbe gibi yerlere uygunsuz kıyafetlerle girilip ahlaki olmayan davranışlarda bulunulmaya devam ediliyor.

Müslümanların ibadet ettiği tarihi cami ve mescitler, medreseler ile türbe gibi yerlere yabancı ve yerli turistler dinen caiz olmayan kıyafetlerle girmeye devam ediyor. Kimi ziyaretçilerin de söz konusu mekanlarda ahlaki olmayan hareketleri rahatça sergilemesi de dikkat çekiyor.

Kamuoyunun tüm tepkilerine rağmen yapılan gayri ahlaki davranışların yetkililerce sonlandırılmaması veya bir düzenleme getirilmemesi de Müslüman halkı rahatsız ediyor.

Diyarbakır'da da başta Ulu Cami olmak üzere tarihi camileri ziyarete gelen kimi yerli ve yabancı turistlerin ahlaka sığmayan davranışları sürüyor.

Diyarbakırlılar, Müslümanların şiarı, İslam dininin sembolleri ve ibadet yerleri olan yeri olan cami gibi mekanlara girilirken Müslümanların haklarına riayet edilmesi gerektiğini belirttiler.

Camilerdeki güvenlik görevlileri, yarı çıplak halde ve vücudun hatlarını gösteren sık elbiselerle buraları ziyaret eden kişileri uyardıklarını ancak valilik veya müftülüğün resmi yazısı olmadığı için ellerinden fazla bir şey gelmediğini söylediler.

Yabancı turistlerin yanı sıra yerli turistlerin cami adabına uyma konusunda bazen daha fazla sorun çıkardıklarını anlatan görevliler, başka ülkelerden gelen kimi erkek turistlerin bile şortun üzerine etek giydiklerini ve bu şekilde camiye girdiklerini aktardı.

Kimi vatandaşlar da bazı yerli turistlerin ahlaki olmayan davranışları rahatça sergileyerek camilerin saygınlığını kırmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

"Müslümanların haklarına riayet edilmelidir"

Tarihi Kuyumcular Çarşısı'nda esnaf olan Muhammed Akamak, bu durumun önüne geçmek için gerekli çalışmaların yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Akamak, "Her kim ki camiye gelirse illaki caminin adaplarına uyması lazımdır. Çünkü her şeyin bir adabı olduğu gibi camilerin de bir adabı var. Bugün bir kiliseye bile kilisenin kurallarına uyarak gidiliyor. Camiler Müslümanların ibadet yerleridir. Bu ibadet yerlerinde bazı haklar vardır, Müslümanların burada hakkı var. Müslümanların haklarına riayet edilmelidir." dedi.

"Bayanların bütün vücut hatlarını kapatmaları gerekiyor"

Cami girişlerine tek tip elbise bırakılıp, uygunsuz kıyafetle gelenlerin giymeleri için vatandaşlar olarak destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Akamak, şunları söyledi:

"Biz, buraya gelen açık bayanları dışlamıyoruz ve onlara herhangi bir şey söylemiyoruz fakat dinimizin emir ve yasaklarına uygun bir şekilde gelmelerini rica ediyoruz. Daha önce bununla ilgili imamlarla görüşmüştüm. Onlara, tek tip elbise alınıp kapıya bırakılması şeklinde teklif sunmuştum. Ben kendi imkânlarımla bunu karşılamaya hazırım. Bayanların sadece başını kapatıp, tek bir etekle içeriye girmeleri değil, bütün vücut hatlarını kapatmaları gerekiyor."

"Arkadaşlarımız müdahale etti ve müdahale ettikleri için onları uyardılar!"

Yetkililerin, bu konuda görevlerini acilen yerine getirmelerini isteyen Ahmet Türel, "Biz bu tür şeylere karşıyız. Daha önce de böyle şeyleri gördük. Arkadaşlarımız müdahale etti ve müdahale ettikleri için onları uyardılar. 'Bir daha böyle bir uyarı yapmayacaksınız!' dediler. O arkadaşlarımız bundan dolayı çok mahcup kaldılar. Biz camiye geldiğimiz zaman dünyayı elimizin tersiyle ittiğimizi söylüyoruz. 'Allah'ın huzurunda güzel bir şekilde ibadetimizi yapalım.' diyoruz. Camide bir telefon bile çaldığında dikkatimiz dağılıyor. Karşımızda, yanımızda, önümüzde bu şekilde açık bacakla gidiyorlarsa bizim inancımıza, ibadetimize ters düşüyor. Kesinlikle bu şeyi kınıyoruz. Allah rızası için yetkililer artık görevlerini yapsınlar. Eğer yapamıyorsa yarın mahşer gününde bunun hesabını Allah'a verecekler. Biz de bir vatandaş olarak bunu dile getiriyoruz, gereken neyse yapılmasını arz ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bayanların bu şekilde girmesi kesinlikle uygun değil"

İslam dinine göre, kadınların uygunsuz vaziyette camiye girmelerinin doğru olmadığını anlatan Yunus Gülüc, "Özellikle imamların, sorumlu olan görevlilerin buna bir çözüm bulması gerekiyor. Belki onlar bilinçli değiller ama onları bilinçlendirebiliriz. Mesela kapı önüne turnike bırakılabilir. İnsanlar buraya namaz kılmak için geliyorlar. Namaz kılmak için gelen bir insan o vaziyeti, o bayanın halini gördüğü vakit muhtemelen namaz üstünde o görüntü onun gözüne gelecektir. Burada ne olacak? Onun Allah'la olan irtibatını biraz daha zayıf tutacak. Yani harama meyledebilir. Bunun için bayanların bu şekilde girmesi kesinlikle uygun değildir. Biz onlara nasıl davranacağız? Onları kırmayacağız. Güzel bir üslupla onları soğutmadan uyarmalıyız. Çünkü onları soğutursak bizim açımızdan tehlikeli bir şeydir." şeklinde konuştu.

"Bu tamamıyla ihmaldir başka bir şey değil"

Mehmet Setekan ise kadınların uygunsuz vaziyette camiye girmelerinde yetkililerin de suçu olduğunu anlatarak, "Bayanların bu şekilde camiye girmesi doğru değil. Gerekli tedbirler alınmadığı için onları suçlamak da biraz acayip olur. Bence bu cami yönetiminin bir suçudur. Ben geçen sene Antalya'da çalıştım. Orada bir cami vardı, turistler yarı çıplak bir şekilde girdiğinde görevli, güzel bir dille onları uyarıyordu. Kapının önünde var olan eşarp, ferace gibi uzun şeyleri giyip öyle camiye giriyorlardı. Bir nevi meraklarını gideriyorlardı. Erkekler de açık oldukları halde kapanıp öyle giriyorlardı. Diyanet İşleri Başkanlığına çağrım, bu konuda gerekeni yapmalarıdır. En azından bir görevlinin olması lazım. Bu tamamıyla ihmaldir. Başka da bir şey değil." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler