Çapraşık dişler kişinin sosyal hayatını olumsuz etkiliyor

Çapraşık dişler kişinin sosyal hayatını olumsuz etkiliyor

Çene yapısının bozuk, dişlerin ayrık ya da çapraz görünümlü olmasının kişi üzerindeki olumsuz etkilerinin çok olduğunu belirten uzmanlar diş yapısındaki bozuklukların tedavisinde geç kalınmaması gerektiğine dikkat çektiler.

Çene yapısının bozuk, dişlerin ayrık ya da çapraz görünümlü olmasının kişi üzerindeki olumsuz etkilerinin saymakla bitirilmeyeceğini ifade eden Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Yener Çam, özellikle gençlerin psikolojilerinin bozulmasına dahi sebep olan diş yapısındaki bozuklukların tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini belirtti.

 

Günümüzde uygulanan alternatif tedavilerle çocukluktan yetişkinliğe kadar her yaştan hastanın tedavi edilebileceğini belirten ÇÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Çam, diş yapısında bozukluk olan kişilere diş teli tedavisiyle ilgili açıklama yaptı.

Çam, diş/çene yapısının kişinin dış görünüş ve gülümsemesinin üzerinde oldukça etkisi bulunduğunu ifade ederek, diş teli tedavisiyle ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi;

 

 “Diş Teli kullananlar, dış darbelere karşı dikkatli olmalı”

 Diş teli kullanmanın tehlikesi var mı?

Çam- Kullanıcı açısından bir kaza, travma ya da yapılan sportif faaliyetlerde dikkat edilmezse kopan telin batması tehlikesi yaşanabilir. Bunlar dikkat eksikliğinden yaşanabilecek tehlikelerdir. Ancak hayati bir tehlike yaratması diye bir durum söz konusu değildir. Ayrıca diş teli uygulamalarının tele/nikele alerjisi olan hastalar dışında sağlık açısından da olumsuz bir etkisi yok.

 

Burada hekime de görev düşüyor. Ağızda dokuların kabul edebileceği miktarda kuvvetlerle çalışmak zorundayız. Bunu aştığımız takdirde dokuların faaliyetlerinde zarar veya köklerde erime gibi durumlar oluşabiliyor. Onun için zaten dokulara saygılı çalışmak zorunda olduğumuz için tedavi sürecimizde buna biraz daha dikkat etmeliyiz.

 

 “Diş Teli Gerekirse Erken Yaşlarda Takılabilir”

 Diş Teli Hangi Durumda Takılır?

Çam- Malekvizyon dediğimiz diş bozukluğu problemleri, çene anomileri, diş pozisyon düzensizlikleri ortodontik tel tedavisi gerektiren durumlar. Diş teli gerekirse erken yaşta takılır. Süt dişlerin yerine daimi dişlerin çıkmaya başlamasından sonra problem varsa ortaya çıkmaya başlar. İşte bu dönemde yapılan takip ve kontrollerde, çene darlığı veya diş düzensizlikleri saptanırsa, sorunu çözmek için erken dönemde yani 7 yaşında müdahalede bulunulabilir. Kontroller sıklaştırılır. Bu kontroller ve tedaviler 11-12 yaşına kadar daimi diş sürme tamamlanmasına kadar devam eder. Bu yaşa kadar önleyici tedavilerle sorun çözülmezse düzeltici tedavilere gireriz.

 “Diş teli kullanmanın en uygun yaşı aralığı 12 ile 16”

 Diş teli kullanmanın yaşı var mı? her yaşta insan diş teli kullanabilir mi?

Çam- 11-12 yaşa kadar olan karma dişlenme döneminde bir takım ufak tefek düzensizlikler olabilir. Bu dönemde önleyici bir takım apoyelerle müdahale edebilir. Daimi dentisyona geçiş aşaması tamamlandıktan sonra problemin boyutu da ortaya çıkar. 12 yaşından sonra genelde hastalar bilinçlenip bu konuda gelirler. Ergenlik çağında hastalara çoğunlukla sabit tel tedavisiyle müdahale ederiz.

 

Erken yaşta yapılan tedaviler daha etkindir. Yaş ilerledikçe yapılan tedavilerin sınırları daralmaktadır. Dokuların kabul edeceği fizyolojik sınırları zorlamamamız gerekiyor. Yani gençlerde yaptığımız tedavileri ileri yaşlarda daha sınırlı bir şekilde yaparız.

 

 Büyümeyle ilgili bir problemleri çözmenin de bir yapısı var. Örneğin bir çene anomanisi erken dönemde diş telleri ile çözülemiyorsa, 18 yaşından sonra yani büyüme tamamlandıktan sonra bir cerrahi düzeltimi gerektirir. Sonuç olarak diş teli kullanımı 12 ile 16 yaş arasında olursa daha etkili sonuç alınabilir.

 

“Ortodonti tedavisi yaklaşık 2 yıl sürer”

 Sağlıklı Bir Diş Teli Bir İnsanda Ne Kadar Zaman Takılı Kalmalıdır?

Çam- Ortodonti tedavi, dişlerin çok yavaş hareket edip ayda 1-1,5 mm hareket etmesi nedeniyle ortalama 2 yıl sürer. Diş hareketi de tel takıldıktan sonra 3 hafta içinde başlar.

 

Problemin boyutuna ve şekline göre tedavi sürecinin değişebileceğini de belirtmek isterim. Her hastanın tedavisi kişiye özel olduğu için 2 yıldan fazlada olabilir. Bu problemin boyutuna göre değişir. Öyle hastalarımız var ki 1,5 yılda da problem ortadan kalkıyor 3 yılda da. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler